Bitcoin je jako čokoláda. Třetí díl pořadu Krypta vysvětlí, jak se kryptoměny těží

Moderátor pořadu Krypta

BYZNYS (4)

Svět kryptoměn je nestálý, nebezpečný a divoký. Jenže právě kvůli těmto vlastnostem se stává pro řadu lidí fascinujícím. I proto vznikl edukační pořad Krypta, který divákovi vysvětluje základní procesy ve světě digitálních mincí. Ve třetím díle zjistíte třeba to, jak funguje těžba bitcoinu nebo co se skrývá pod mýtickým slovem blockchain. Pořad Krypta sledujte každý čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

„Bitcoin je jako čokoláda, víme přesně, kolik dílků má. Víme, kolik bude bitcoinů v oběhu za rok touto dobou a dokonce víme, kolik jich bude k dispozici v roce 2140,“ popisuje moderátor Filip Kalčák bitcoinovou inflaci v dalším díle pořadu Krypta.

Kryptoměny se totiž nedostávají do oběhu nahodile. Naopak. Systém emisí je předem daný a striktně dodržovaný. Proces uvolňování kryptoměn do oběhu se nazývá těžba. Krumpáče a helmy ale potřeba nejsou, bitcoiny se totiž těží na speciálních počítačových strojích. O pozitivech a negativech těžby v pořadu promluví i Daniel Tanner, spoluzakladatel společnosti Platon Life.

Třetí díl pořadu Krypta diváka seznámí také s technologií blockchain. Co zní na první pohled jako složitý termín z příručky pro špičkové IT analytiky, je ve skutečnosti velkou účetní knihou, díky které je bitcoin transparentní. Blockchain zaznamenává každou transakci, ke které v platební síti dojde. To znamená, že navzdory předsudkům je bitcoin opravdu špatným nástrojem kriminálníků.

O pořadu Krypta

Krypta je první audiovizuální pořad o kryptoměnách v Česku, se kterým přichází velké médium. Kryptoměny jsou v určité formě nevyhnutelnou budoucností finančního světa. Existují jich už tisíce, běžný uživatel se v nich ale nemá šanci zorientovat. Bitcoin se může do budoucna stát tradičním spořícím artiklem, nejčastěji se připodobňuje k digitálnímu zlatu.

Pořad Krypta sledujte každý čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS nebo na webu cnn.iprima.cz, kde najdete odvysílané díly také ze záznamu.

Tagy:
blockchain těžba CNN Prima NEWS finance pořady CNN Prima NEWS Bitcoin kryptoměna Česko kryptoměny těžba kryptoměn Krypta krypta