Bitcoin, UFO a pizza. Další díl pořadu Krypta odkrývá zákulisí první kryptoměnové platby

Snímek z pořadu Krypta

BYZNYS (10)

Kryptoměnami se dá platit – právě touto praktickou schopností digitálních mincí se zabývá další díl pořadu Krypta. V něm se divák seznamuje s osudem muže, který si koupil nejdražší pizzy v historii. Za dvě italské pochoutky Laszlo Hanyecz žijící na Floridě nabídl v roce 2010 dnes neuvěřitelných deset tisíc bitcoinů.

„Bylo úterý, 18. května roku 2010. A jeden člověk na Floridě dostal chuť na pizzu. Jmenoval se Laszlo Hanyecz. A rozhodl se pro experiment. Chtěl totiž jídlo koupit ne za dolary, ale za bitcoiny,“ vypráví příběh legendární transakce moderátor pořadu Krypta Filip Kalčák.

Laszlo napsal na internetové fórum a nabídl za dvě pizzy deset tisíc bitcoinů. Tehdy to dělalo nevinných 41 dolarů. Dnes by byl z majitele takového množství bitcoinů korunový miliardář. Přesto musel Floriďan čekat čtyři dny, než na jeho nabídku skutečně někdo kývl. Datum 22. května roku 2010 se tak zapsal do historie jako Bitcoin Pizza Day, kdy si lidé zprostředkovali první bitcoinovou platbu.

Dnes se dá kryptoměnami platit v e-shopech, kavárnách a dokonce i v několika státech. Kvůli cenovým výkyvům se teď ale kryptoměnové trhy potýkají s odlivem investorů. „Doufalo se, že bitcoin bude plnit funkci digitálního zlata, to se ale neděje,“ řekl v pořadu Krypta Petr Musil, ekonomický redaktor webu CNN Prima NEWS, který poukázal i na některé stinné stránky kryptoměn.

O pořadu Krypta

Kryptoměny patří mezi nejrizikovější investice, které definují vysoké cenové výkyvy. Pořad Krypta má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou zvýšit povědomí o bitcoinu a dalších digitálních mincích, které jsou dlouhá léta spojeny s řadou kontroverzí a mýtů.

Jde o první audiovizuální pořad o kryptoměnách v Česku, se kterým přichází velké médium.

Pořad Krypta sledujte každý čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS nebo na webu cnn.iprima.cz, kde najdete odvysílané díly také ze záznamu.

  • Do minulého dílu Krypty zavítal ekonom Lukáš Kovanda:

Tagy: