Bitka Matoviče a Kaliňáka byla úžasná, glosoval Zeman. Co se podle něj změní, když vyhraje Fico?

Bývalý prezident Miloš Zeman

Rozhovor s Milošem Zemanem

Kampaně, v nichž se neeskalují emoce? V takových jsme žili v minulém režimu, kde jsme volili jednotnou kandidátku Národní fronty. Souboj Robert Kaliňák versus Igor Matovič byl úžasný. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS ke slovenským volbám to řekl bývalý prezident Miloš Zeman. Bitku politiků glosoval a označil ji za unikát. Následně prozradil, že kdyby volby vyhrál expremiér Robert Fico, tak by se jeho politika v Evropské unii nebo vůči NATO v zásadě nelišila od politiky předchozí vlády.

Politické kampaně na Slovensku se neobešly bez dezinformací, osobních útoků či podle prezidentky Zuzany Čaputové lží. Zemana zaujala především bitka dvou politiků – exministra vnitra Roberta Kaliňáka a expremiéra Igora Matoviče. „Znáte volební kampaně, ve kterých neeskalují emoce? V takové volební kampani jsme žili v minulém režimu, kde jsme volili jednotnou kandidátku Národní fronty,“ sdělil.

Následně začal komentátorsky popisovat souboj mezi politiky. „Sledujete souboj Kaliňák versus Matovič. Kaliňák zasazuje úder, Matovič kope, kope nohou z okénka auta. To bylo úžasné. Byla to kuriozita, bylo to unikátní,“ glosoval exprezident a doplnil, že pokud se konají volby v demokratické zemi, tak „trocha emocí ke kampaním patří“.

ČTĚTE TAKÉ: REPORTÁŽ: V domech a chatrčích romské osady slovenské volby ignorují. Fico jako vítěz je ale děsí

Podle místopředsedkyně Evropského parlamentu Dity Charanzové (ANO) záznam z bitky obletěl nejen celou Evropu, ale možná i celý svět.

Zeman: Když Fico vyhraje, politika se nezmění

Tématem byl také expremiér a jeden z největších favoritů voleb Robert Fico. Konkrétně případná budoucí zahraniční politika. Část Slováků se například bojí, že Fico uvede zemi do izolace a jeho vláda se bude orientovat spíše na východ. To ale Zeman odmítl.

„Jestliže Fico vyhraje volby, pak jeho politika vůči Evropské unii nebo vůči Severoatlantické alianci se v zásadě nebude lišit od politiky předchozí vlády. Možná, že bude o něco méně servilní, což je ostatně jenom dobře, ale to je vše,“ konstatoval exprezident.

Jiný názor má Charanzová. „Záleží na tom, s kým Fico bude vládu sestavovat. Obávám se ale, že se způsobem, jakým prezentoval svou vizi do budoucna, tak nezůstane jen u slov. Možná by nastala politika podobná třeba Viktorovi Orbánovi, a tím by dostával část Evropy do izolace,“ sdělila ve speciálním vysílání.

Tagy: