Bitka, randál, krásné góly, šance pro Kulicha a výhra Devils. NHL v Praze bavila i bez Paláta

Hokejisté New Jersey Devils v sobotním pražském zápase NHL porazili Buffalo Sabres i napodruhé, tentokrát 3:1. Druhý z obou duelů nejlepší ligy světa se musel v O2 Areně obejít bez českého útočníka Ondřeje Paláta, který spěchal za manželkou do porodnice kvůli očekávanému narození potomka. Vyprodaná hala ovšem i tak viděla skvělou show, ke které přispěl i Jiří Kulich v dresu Sabres.

Kde je Palát? Kdo se před sobotním pražským zápasem NHL podíval na soupisku New Jersey Devils, možná se v první chvíli cítil ošizen. Mistr světa z květnového šampionátu do duelu nezasáhl kvůli očekávanému narození potomka.

Ale že by měl fanoušek kvůli tomu litovat peněz za vstupenku?

Ani náhodou.

Druhý zápas NHL v Praze byl totiž nakonec i bez českého esa v mnoha ohledech atraktivnější než ten páteční.

ČTĚTE TAKÉ: Jágr s číslem jedenáct, finty táty Gudase a tým z Marsu. NHL poprvé přijela ještě za komunistů

Předně se hrál hezčí, svižnější hokej. V pátek leklé Buffalo působilo mnohem aktivněji, přispělo k vyrovnanější bitvě. I diváci byli více slyšet. Z jednoho rohu zněl smělý pokřik „Let´s Go Devils“, z druhého jazykově dosti svérázný slogan „Kdo neskáče, není Sabres“.

Spokojenější byli nakonec fanoušci mužstva, které poměrem 4:1 vyhrálo už páteční partii. Vítězný gól 24letého útočníka Paula Cottera se povedl: Američan se při nájezdu na brankáře Leviho rozkýval sem a tam, puk pak elegantně poslal pod horní tyčku. Načaté Sabres následně dorazil Timo Meier doklepnutím do prázdné branky po Brattově lekcích z hokejové ladnosti.

Návštěvníky nerozpumpovala jen samotná hra, ale i brzká bitka mezi Brendenem Dillonem a Alexem Tuchem v první třetině. Jakmile obránce Devils srazil svého soka povedenou ranou na led, ochozy byly u vytržení.

Nebyla to jediná potyčka vypjatého střetnutí, protivníci se před brankami pošťuchovali co chvíli. Mimo to však hlavně servírovali brilantní hokejové delikatesy – třeba po gólu obránce Seamuse Caseyho, díky němuž Devils vyrovnali na 1:1, to v publiku jen užasle zahučelo; tak nádherná tahle milimetrově přesná trefa do horního růžku byla.

„Byl to můj první gól v NHL, o něčem takovém jsem snil už jako malý kluk,“ vyznal se Casey. „Díky tomu na Prahu nikdy nezapomenu.“

Unikátní zážitek si z libeňské arény neodnášel jen on.

Fanoušky znovu chytila jak plejáda světových hvězd, tak nápaditá skladba doprovodného programu. Americkou a českou hymnu zazpívala velmi povedeně a dojemně Anna Julie Slováčková, o čestné buly se postaral Patrik Eliáš – legenda jak pro český hokej, tak pro New Jersey Devils, s nimiž bývalý znamenitý útočník získal dva Stanley Cupy.

Hala se přes dvě hodiny natřásala hřmotnou muzikou, diváky opět na kostce nad ledem bavily soutěže o nejpůsobivější tanec i pokusy zahraničních hvězd o vyslovení těžkých českých vět.

A bez české stopy to nakonec taky tak úplně nebylo. Do sestavy Sabres se totiž na poslední chvíli vešel mladý útočník Kulich, nastupující ve druhé formaci. Bod si nepřipsal, jen jedno vyloučení.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Covid na vzestupu: V září v Česku onemocněly desetitisíce lidí, přibývá i obětí. Jak se bránit?

Tagy:
NHL hokej sport Praha New Jersey Devils Ondřej Palát Buffalo Sabres Global Series Jiří Kulich