Bitky s policisty i pokousaní demonstranti. V Amsterdamu probíhají bouřlivé protesty

Tisíce lidí v neděli v Amsterdamu protestovaly proti opatřením souvisejícím s pandemií covidu, ačkoliv jsou kvůli šíření varianty omikron shromáždění zakázaná. Informují o tom tiskové agentury. Skupina demonstrantů se střetla s policisty, kteří na nařízení starostky Femke Halsemaové vyklízeli Muzejní náměstí.

Starostka nouzové nařízení vydala kvůli porušení zákazu shromažďování. Agentura AP uvádí, že podle reportérů na místě strážci pořádku zadrželi nejméně jednoho člověka. Z některých záběrů, které kolují na sociálních sítích, je patrné, že policejní psi napadají agresivní demonstrující a situace se každou minutou vyostřuje.

Než na Muzejním náměstí zakročila policie, někteří protestující nedaleko Van Goghova muzea rozvinuli transparent s nápisem „Méně represí, více péče“. Jiní byli oblečeni v bílých kombinézách a bílých maskách a nesli tabulky s nápisy jako „Nejde tu o virus, jde tu o kontrolu“ nebo „Svoboda“. Na náměstí i v přilehlých ulicích bylo mnoho policistů a vedení města tuto oblast označilo za místo s bezpečnostním rizikem, čímž policie dostala posílené pravomoci.

V Nizozemsku od 19. prosince nejméně do 14. ledna platí přísná protiepidemická opatření. Zavřené jsou obchody s výjimkou těch, které prodávají zboží základní potřeby, dále restaurace, kadeřnictví, posilovny, muzea, divadla a další veřejná místa. Sejít se nesmějí více než dva lidi. Podobně jako další evropské země i Nizozemsko zavedlo nové restrikce po rychlém šíření varianty omikron, kvůli které by hrozilo zahlcení už beztak silně zatíženého zdravotnictví.

Tagy: