Blaško: Nemůžeme navyšovat pomoc Ukrajině. Ruské boty už tady nechci, vztekal se Vondra

Hynek Blaško a Alexandr Vondra

SPECIÁLNÍ VYSÍLÁNÍ (152)

Evropské státy už nemohou navyšovat svoji pomoc válkou zasažené Ukrajině, prohlásil europoslanec Hynek Blaško (nestr.) zvolený za SPD ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS z Bruselu. Jeho vyjádření rozčílilo Alexandra Vondru (ODS), který reagoval slovy, že si nepřeje, aby v Česku „pochodovaly ruské boty“. Europoslanec Marcel Kolaja z Pirátů označil Blaškova slova za neuvěřitelná.

„Jsme v situaci, kdy si nemůžeme dovolit navyšovat pomoc,“ řekl Blaško k otázce podpory Ukrajiny v dodávkách munice. V Evropě je podle jeho názoru nedostatek munice a tím, že státy dávají své zásoby Ukrajině „samy sebe odzbrojují“.

Svými výroky pobouřil ostatní politiky. „Já jsem fascinován, co tu slyším od pana Blaška. Jestli někdo řekne, že už nemůžeme navyšovat pomoc Ukrajině, tak to je pro mě nepředstavitelné prohlášení. V našem zájmu je, aby válka skončila co nejdříve. A musí skončit tak, že Ukrajina ubrání své území,“ reagoval Kolaja.

ČTĚTE TAKÉ: CNN: Tvrdý úder, který rozčílil ruské elity. Co víme o záhadné sérii dronových útoků v Moskvě?

Pokud by některý z evropských států napadl agresor, například Rusko, podle Blaška se evropské státy nemají čím bránit, protože mají zásoby jen na několik málo dní. „Jestli se nám tu všichni snaží říct, že (Vladimir) Putin bude někde u Košic... co by tu dělal, to zaprvé... A za druhé, my bychom se neměli čím bránit,“ prohlásil europoslanec, který byl zvolen za SPD Tomia Okamury, ale po čase se kvůli sporům s hnutím rozešel.

Na jeho slova nejprve reagovala moderátorka CNN Prima NEWS Terezie Tománková s tím, že v ruském televizním vysílání pravidelně zaznívají hlasy od tamních politiků či komentátorů, že Rusko by po Ukrajině mělo expandovat dále na západ. „Tak ať přijdou a jsou u nás, protože se nemáme čím bránit,“ pronesl doslova Blaško.

Pospíšil: Výroba munice pomůže Ukrajině i průmyslu

Toto vyprovokovalo například místopředsedu ODS Alexandra Vondru. „Já si pokládal otázku, proč Tomio Okamura odmítl nominovat pana generála (Blaška) jako kandidáta na prezidenta. Myslím, že věta ‚ať přijdou zpátky‘ mluví za vše,“ řekl Vondra, s čímž souhlasil i Kolaja.

Někdejší ministr zahraničí i obrany dodal, že si Blaška pamatuje ještě jako vojáka, který sloužil v Olomouci. „Pamatuji si, jak Olomouc byla jedna z největších ruských posádek. Jak tam pochodovaly ruské boty. A to tady už nechci,“ dodal Vondra ve speciálu CNN Prima NEWS.

Blaško svá slova řekl v debatě po europarlamentem schváleném návrhu na výrobu munice v zemích EU. Na jeho výroky reagoval také exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09). „To je přesně argument pro podporu návrhu. Říkáte, že chybí munice v Evropě, proto budeme investovat miliardu euro do evropského zbrojního průmyslu a výroby nábojů, a pomůžeme tím Ukrajině,“ odpověděl na Blaškova slova Pospíšil s tím, že takto se pomůže i zbrojnímu průmyslu v Evropě.

Ukrajina to bez munice nezvládne, říká Kolaja

Blaško posléze korigoval svá slova s tím, že je „proti tomu, aby se jakákoliv cizí vojska pohybovala po našem území“.

Kolaja v diskusi poznamenal, že podporou Ukrajiny evropské státy včetně Česka brání i samy sebe. „Musíme Ukrajině pomoci, jinak to nezvládne. A když to nezvládne, tak se stane to, po čem tu pan Blaško volal, a přijdou,“ zmínil místopředseda Evropského parlamentu.

Na stranu Ukrajiny se stavěla i další europoslankyně v diskusi. „Cítím, že Ukrajina potřebuje naši pomoc,“ řekla ve vysílání Radka Maxová, která byla zvolena za ANO, ale dnes jako nestranička hájí zájmy ČSSD. Zákonodárce za ANO Ondřej Kovařík zmínil, že legislativa návrhu by měla projít velmi rychle. Ten s odkazem na nedostatek nábojů varoval, že v EU „chybí ucelená dlouhodobá průmyslová politika“.

Tagy: