CNN: Tvrdý úder, který rozčílil ruské elity. Co víme o záhadné sérii dronových útoků v Moskvě?

Jeden ze zasazenych domu v Moskve (30. 5. 2023)

Útok dronů v Rusku

Záhadná série dronových útoků, které v úterý zasáhly Moskvu, nebyla jen symbolickým gestem. Naopak šlo o tvrdý výpad, který rozčílil ruské elity. A situace využil i šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin, který teď Moskvu tepe. Informovala o tom americká CNN.

Šlo o podivuhodný útok, o kterém zatím média vědí jen málo. Desítky dronů měly vniknout na území Moskvy, většinu z nich sestřelila protivzdušná obrana. Některé ze strojů ale našly svůj cíl. Bezpilotní letouny zasáhly výškový dům na jihozápadě metropole nebo bytový dům na Leninském prospektu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kvůli dronům je v Rusku cítit napětí. Lidé častěji koukají nahoru, jestli něco neletí, říká Just

Podle americké CNN proto nešlo o žádný symbolický útok, který by neměl žádný efekt. Série dronových útoků naopak napáchala hmatatelné i politické škody.

„Úterní útoky se od těch předchozích dost lišily. Šlo o zjevný útok na srdce ruských politických a ekonomických elit. Některé drony útočily nebo prolétaly nad Rubljovkou, prestižní předměstskou oblastí na jihozápadě Moskvy, kde žijí v luxusních uzavřených komunitách oligarchové, politici i vysocí úředníci. Nedaleko oblasti se navíc nachází rezidence Novo-Ogarjovo, kde tráví prezident Putin většinu času,“ uvedla CNN.

Kdo drony vyslal?

Zatím nikdo netuší, kdo útoky spáchal. Spekuluje se o Ukrajincích, ale také o ruských partyzánech. Kyjev přímý podíl na překvapivé operaci odmítá.

„Samořejmě si užíváme sledování a předpovídání nárůstu podobných útoků. Ale nemáme s tím přímo nic společného,“ uvedl Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

To Rusko má jasno v tom, že za útokem stojí Ukrajinci. Druhým dechem se ale snaží vyvolat dojem, že drony žádné reálné škody nenapáchaly.

„Všichni pracovali správně. Také systém protivzdušné obrany pracoval správně. Očividně se tady bavíme o odpovědi kyjevského režimu na naše velmi efektivní útoky na jedno z jejich rozhodovacích center,“ prohlásil tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zřejmě s odkazem na silné ruské útoky, které v posledních dnech sužují Kyjev.

Prigožin tepe Kreml

O tom, že by „všichni pracovali správně“ ale těžce pochybuje oligarcha Jevgenij Prigožin, šéf Vagnerovy armády, který se během války vyprofiloval v kritika Moskvy. Vinu teď opět hodil primárně na ministerstvo obrany. Podle CNN Prigožinovi neunikla symbolika útoku, který udeřil právě v oblasti Rubljovky.

„Proč, ku*va, dovolujete dronům, aby zasáhly Moskvu? Že letí do Rubljovky do vašeho domova, to vem čert. Ať vaše domy shoří,“ rozčiloval se Prigožin před novináři.

Šéf vagnerovců se domnívá, že ruské ministerstvo obrany mimořádně zaspalo při vývoji dronů a teď bude misky vah těžko vyvažovat. „Jako člověk, který tomu celkem rozumí, vám mohu říct, že už před mnoha lety bylo zapotřebí se těmito dronovými programy zabývat. Teď jsme za našimi nepřáteli roky, možná dekády pozadu,“ míní Prigožin.

Tagy: