Blatný: Havlíčkův návrh pro obchody nepodpořím. Nevidím důvod pro změnu systému PES

Jan Blatný

Proč Blatný určil plochu pro jednoho člověka zrovna na 15 metrů čtverečních?

Návrh ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) na otevření obchodů v neděli a umožnění více lidem nakupovat naráz nepodpořím, řekl pro CNN Prima NEWS šéf resortu zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nevidí totiž důvod pro změny oproti pravidlům, která vyplývají z protiepidemického systému PES. Blatný to prohlásil v Hlavních zprávách CNN Prima NEWS.

„Nevidím důvod, abychom navrhovali změny oproti doporučením, které vyplývají z tabulky PES,“ řekl v hlavní zpravodajské relaci CNN Prima NEWS Blatný s tím, že skóre protiepidemického systému sice kleslo na hodnotu 70, což by mělo vést ke změně z 5. stupně na 4., ale dále zatím neklesá. Havlíčkovo vyjádření považuje za hájení svého resortu, konkrétně průmyslu a obchodu.

Blatný promluvil i k politikům, kteří v uplynulých dnech porušili některá vládní nařízení. Po Romanu Prymulovi, který musel skončit ve funkci ministra zdravotnictví, jednali proti opatřením i Miroslav Kalousek (TOP 09), který si dal pivo v uzavřené restauraci, či exprezident Václav Klaus, který měl v úterý na Národní třídě při oslavách výročí sametové revoluce roušku pod bradou. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se pro změnu vyfotil, jak na chodníku popíjí pivo, přestože platí zákaz konzumace alkoholu na veřejných místech.

„Politik by měl být někdo, kdo půjde lidem příkladem a měl by to být pozitivní příklad, ne negativní,“ okomentoval přehmaty Blatný.

Ministr zdravotnictví ve středu pro Českou televizi uvedl, že Česko by se na Vánoce mohlo nacházet na 3. stupni systému PES.

Aktuálně je ve hře snížení z 5. stupně na 4., což by znamenalo například zmírnění nočního zákazu vycházení z 21:00 na 23:00. Do školy by se navíc mohli vrátit žáci z celého prvního stupně základních škol, třídy druhého stupně by se střídaly po dvou týdnech. Kromě toho by se také měla zvolnit pravidla pro setkávání, svatby či pohřby.

Tagy: