Blatný: Procento pozitivních PCR testů začíná ztrácet svůj význam

Jan Blatný

Tisková konference Jana Blatného

Růst počtu nakažených byl podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) očekávatelný, čísla přes svátky neodpovídala realitě, protože se méně testovalo a lidé byli doma. Rozhodující bude první lednový týden, uvedl ve středu. Testy v úterý odhalily 16 329 pozitivních případů, dosud nejvíc od začátku epidemie. Rekordní je také podíl pozitivních případů na počtu testů, činí 48,5 procenta. Blatný však uvedl, že je číslo ve skutečnosti nižší, protože do něj nejsou zahrnuty antigenní testy.

„Zatím referujete jenom procenta PCR testů, ty se staly vyšetřením konfirmačním. Na PCR test jdete tehdy, když vás někdo indikuje, když jste nemocný, nebo když máte pozitivní antigenní test, takže procento pozitivních PCR testů začíná ztrácet svůj význam. Je to i důvod proč chceme 5. ledna představit nové skóre, které bude používáno pro protiepidemický systém, které bude zohledňovat zejména zátěž nemocnic,“ řekl ministr.

Podle ministra však nejsou počty nakažených až tak alarmující. „To co dnes vidíme, přesně odpovídá modelům, které jsme používali již delší dobu. Není až tak alarmujícím číslem počet nově diagnostikovaných, i díky plošnému testování je žádoucí, aby tohle číslo bylo poměrně vysoké, protože jsme schopni v populaci identifikovat osoby, které jsou nakažlivé a samy o tom neví“ řekl Blatný před novináři.

„Za daleko závažnější považuji to, že roste počet hospitalizovaných. Velmi pečlivě proto sledujeme zejména kapacitu nemocnic a obsazenost lůžek. Rozhodující bude první týden v lednu,“ uvedl Blatný. V úterý se v nemocnicích léčilo nejvíc pacientů s COVID-19 za poslední měsíc. Z 5 712 hospitalizovaných bylo 826 ve vážném stavu. Od 26. prosince jich přibylo přes 1 000.

„Znovu bych chtěl na všechny apelovat, aby nepodceňovali riziko nákazy. I s ohledem na plnící se nemocnice prosím všechny, aby dodržovali opatření a aby omezili sociální kontakty na co nejnižší možnou míru,“ dodal ministr. Hlavní hygienička a náměstkyně ministra Jarmila Rážová v České televizi uvedla, že současná čísla nejsou ještě důsledkem návštěv o Vánocích. Podle ní se v současné situaci odráží chování lidí zhruba před dvěma týdny.

Tagy: