Demisi, demisi! Blažek přišel na protest Milionu chvilek, přes výkřiky davu chtěl debatovat

Ministr spravedlnosti Pavel Balžek (ODS) na demonstraci Milionu Chvilek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek překvapil protestující v Praze

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) překvapil ve středu odpoledne protestující v Praze, když přišel na demonstraci proti své osobě. Přestože na něj lidé na akci Milionu chvilek hanlivě pokřikovali a požadovali jeho demisi, snažil se s nimi diskutovat. Poté odešel zpět do Strakovy akademie, sídla vlády.

Středeční demonstraci, kterou uspořádal spolek Milion chvilek pro demokracii, navštívilo přibližně několik stovek lidí, kteří požadovali Blažkovu demisi kvůli jeho schůzce s lobbistou Martinem Nejedlým. Sám Blažek opakovaně schůzku označil za neplánovanou.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala potrestal ministra Blažka „žlutou kartou“. Vyjádřil se i k bytové kauze Vaňkové

Ministr chtěl na demonstraci za své odvolání promluvit, organizátoři mu to ale neumožnili. Víc než sto účastníků protestu poblíž Úřadu vlády na ministra křičelo „hanba“ a „demisi“. Někteří z nich se poté vydali za ním i k budově Úřadu vlády.

Přestože se předtím snažil Blažek s demonstrujícími i novináři diskutovat, jeden z přítomných na něj například zakřičel: „Nevěříš ani sám sobě!“ Ministr jen odpověděl, že „věří“. Jiní považovali jeho přítomnost za drzost.

Mezi demonstrujícími byli také hodně hlasití mladí představitelé sociálních demokratů, kteří na ministra řvali hesla jako „SOS, SOS, u moci je ODS“. V davu bylo možné zahlédnout i trička Pirátů.

Mezi řečníky dokonce vystoupil také jejich europoslanec Marcel Kolaja, který uvedl, že Piráti kritizují nevhodné chování, jak ve vládě, tak v opozici. Zároveň však uvedl, že aktuálně neexistuje jiná alternativa vlády než ta pěti demokratických stran.

Celá demonstrace skončila po několika desítkách minut symbolickým deštěm, který pořadatelé vytvořili za pomoci hadice a k čemuž mohli účastníci využít své deštníky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kauzu setkání Blažka s Nejedlým ve vysílání CNN Prima NEWS zhodnotil politolog Jelínek

Kontroverzní schůzka

O setkání Blažka s Nejedlým informoval web Seznam Zprávy, jehož reportéři s Blažkem u restaurace mluvili. Ministr ještě před publikováním zprávy na sociální síti popsal setkání jako náhodné. Uvedl, že nešlo o žádnou konspiraci, ale v podniku se schovával kvůli vydatné bouřce, která Prahu zasáhla. Ve středu portál informoval, že Blažek se s nejedlým sešel i zhruba před čtvrt rokem.

Milion chvilek proti setrvání Blažka ve funkci protestoval už v březnu, kdy ministr čelil kritice v souvislosti se žádostmi o informace v kauze kupčení s městskými byty v Brně. Spolek tehdy namaloval červenou čáru před ministerstvo spravedlnosti. Chtěl tak Blažkovi vymezit „demokratické hřiště, které podle nich překračuje tím, že je ve střetu zájmů. Spolek ještě před nástupem Blažka do funkce napsal premiérovi otevřené dopisy, ve kterých ho žádal, aby ho do funkce nejmenoval. Následně Blažka kritizovali také Piráti. Premiér se však ministra spravedlnosti zastal.

Tagy: