Blažek je nedůvěryhodný. Do vlády nepatří, vzkázal Milion chvilek. Připomněl i Fialův slib

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Blažek a Nejedlý v restauraci

Kdysi zaplnili Klárov a nakonec i Letnou proti Andreji Babišovi, nyní vystoupí proti Pavlu Blažkovi. Setkání ministra spravedlnosti s prezidentským exporadcem Martinem Nejedlým je pro aktivisty ze spolku Milion chvilek pro demokracii poslední kapkou. Podle nich je na čase, aby politik ODS skončil ve vládě – a v posledních dnech svou nedůvěryhodnost jen dokázal. „Blažek je problematický od začátku. Premiér Petr Fiala slíbil, že změní politickou kulturu, měl by to splnit. Vláda je na tom s preferencemi hodně špatně,“ řekl redakci CNN Prima NEWS vedoucí komunikace Adam Ludvík.

CNN Prima NEWS: Je setkání Blažka s Nejedlým opravdu poslední kapkou? Pan ministr o něm stále mluví jako o náhodném.
Adam Ludvík: Na to, že Pavel Blažek nemá být ve vládě, upozorňujeme už od doby před jeho jmenováním do funkce. Pětihodinová schůzka s Martinem Nejedlým je dalším z důvodů k jeho odvolání a další důkaz o jeho nedůvěryhodnosti. Občané samotní ukazují, jak moc jim paktování s člověkem prověřovaným tajnými službami vadí. A jeho výmluvy důvěře občanů rozhodně nepřidaly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Piráti se bouří proti ministru Blažkovi. Strana bude hlasovat o výzvě k jeho odvolání

Proč se ptám – o Blažkovi se ví, že „umí Hrad“, a pomáhal vyjednávat vznik vlády Petra Fialy. Čili vazby na tým Miloše Zemana byly už známy. Navíc má za sebou kauzy brněnských bytů a už Mirek Topolánek o něm mluvil jako o „kmotrovi“. Nabízí se proto otázka: Proč vadí až nyní, proč ne i dříve?
Je problematický od samotného začátku. Proto jsme ještě před jeho jmenováním do funkce oslovili Petra Fialu otevřeným dopisem, ve kterém jsme ho vyzývali, aby svou plánovanou volbu přehodnotil. Bohužel se tak nestalo a jeho nominaci potvrdil. A ministr svými kroky prokázal, že naše obavy ohledně střetu zájmů byly oprávněné.

I proto jsme dělali kupříkladu happening „Červená čára“ před ministerstvem spravedlnosti. Upozorňoval na Blažkův nestandardní zájem o kauzu kupčení s brněnskými byty, ve které jsou prověřováni jeho blízcí, a tím pádem na jeho střet zájmů v pozici ministra spravedlnosti. Proti jeho působení se dlouhodobě vymezují i další organizace jako Rekonstrukce státu nebo Transparency International.

O Blažkovi se také říká, že „vytvořil Fialu“. Co budete dělat, pokud ho premiér neodvolá?
Pevně věříme, že pan premiér občany vyslyší, dostojí slibu o změně politické kultury a ministra Blažka odvolá. Zůstáváme optimističtí. Pokud ne, pokračovat v aktivitě určitě budeme. Víc vyzrazovat nebudu.

Často se setkáváme s názorem, že i přes veškeré kontroverze je Blažek stále lepší než Babiš. Případně se lidé obávají, že podobné kauzy pětikoalice akorát vytvoří cestu k návratu ANO k moci, potenciálně navíc s SPD. Jak se k takovému názorovému přešlapování ve společnosti chcete stavět?
Tady se rovnou sluší říct, že jsme přesvědčeni, že z hlediska demokracie je tahle vláda jako celek posun kupředu. Musí ale prokázat, že to myslí vážně se změnou politické kultury. Jejich preference jsou momentálně na velmi špatných číslech. Je nepravděpodobné, že by jejich přesvědčení voliči takříkajíc přeběhli k Babišovi nebo třeba k SPD.

Důležitá je ale i volební účast a spousta lidí může být politikou obecně tak znechucená, že k volbám nepřijdou. A ti aktivnější, kteří by k volbám přišli, i kdyby byla zrovna obrovská bouřka, tak se nepřetrhnou, aby k účasti ve volbách přesvědčili i další. A to dělá ohromný rozdíl.

A jak se k tomu mají postavit samotní občané? Protože to přešlapování ve společnosti opravdu je. Mnozí volili vládu v dobré víře a – co jsem pochopil – Blažek problémem pro ně je, stejně jako třeba soudce Robert Fremr v nedávné kauze ústavních soudců. Zároveň by neradi „dávali munici“ opozici. Nemůže to pak ovlivnit účast na demonstracích? 
Musíme měřit stejným metrem. Hájíme demokratické principy, ne konkrétní politiky nebo strany. Mlčet k působení Pavla Blažka by bylo krátkozraké. Vidíme to jako příležitost pro pana premiéra, aby se postavil za svá vlastní slova o změně politické kultury. A z interakcí s našimi podporovateli vidíme, že jich to tak vnímá více a více a do aktivit se zapojují.

Máte nějaký „deadline“ pro vládu, kdy se má rozhodnout? Odborový předák Josef Středula vyhrožoval generální stávkou, ta ale z veřejného prostoru vyšuměla…
Podobné věci se vyvíjejí nejen podle plánu, ale také organicky. A pořád nám jde o slušnou debatu s politiky. Minulá vláda s námi nekomunikovala vůbec. To se teď změnilo. Je pro nás důležitý i postoj koaličních partnerů. Od vývoje následujících dní se odrazíme dál.

Jak hodnotí kauzu Blažek politolog a komentátor Lukáš Jelínek? Poslechněte si jeho slova v rozhovoru níže:

Tagy: