Sledujte RADAR: V Česku udeří velmi silné bouřky s kroupami. Kde platí zpřísněná výstraha?

Bouřky

V Česku udeřily silné bouřky

Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu v sobotu před polednem zpřísnili výstrahu před bouřkami. Na jihu Čech mohou totiž být i velmi silné, vyskytnou se také přívalové deště a kroupy. Bouřky se ze západu pozvolna přibližují k našemu území. U hranic se už tvoří supercely.

První stupeň výstrahy platí pro celé území Čech a Vysočinu. „Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek doprovázených zejména nárazy větru kolem 70 km/h, kroupami do 2 cm a přívalovými srážkami kolem 30 mm za hodinu,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děsivé záběry z italské vesnice. Potok se změnil v ničivý živel, voda se valila ze skal

Na jihu Čech ale udeří i velmi silné bouřky, v platnosti je proto druhý stupeň výstrahy. „Očekává se výskyt velmi silných bouřek doprovázených zejména kroupami kolem 3 cm, nárazy větru kolem 90 km/h a přívalovými srážkami kolem 40 mm za hodinu,“ uvedli meteorologové.

„S největší pravděpodobností se nejsilnější bouřky vytvoří v oblasti jižních Čech a budou postupovat k severovýchodu, případné pravostáčivé supercely k východu,“ uvedli meteorologové na sociální síti X. Dodali, že podle modelů ale nebudou mít bouřky před frontou dlouhého trvání. „Příčinou by mohla být sušší a teplejší vrstva vzduchu ve výškách zhruba 5 až 8 km nad zemí,“ sdělili meteorologové.

Zhruba kolem 16. nebo 17. hodiny zároveň postoupí z Německa nad naše území linie bouřek, která bude pokračovat zvolna dále do východních Čech, k ránu až nad východ České republiky. „Linie bouřek bude v druhé polovině noci na neděli postupovat dále k východu, ale intenzita bouřek bude slábnout, proto pro většinu území Moravy a Slezska výstraha neplatí,“ dodali meteorologové.

Kvůli přívalovým dešťům může dojít k rychlému rozvodnění malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, hrozí výpadky v energetice a problémy v dopravě. „Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami. Nutno zajistit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty,“ napsali meteorologové.

Výstraha před bouřkami platí od sobotních 16 hodin až do nedělní jedné hodiny ráno. V platnosti je také výstraha před vysokými teplotami. Ta platí pro oblast středních Čech a jižní Moravu. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ sdělili meteorologové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hurikán Beryl pustoší Karibik. Sílu živlu na vlastní kůži pocítil reportér CNN, ukazuje video

Tagy: