Blokády magistrály? Praha má být aktivnější, řekl Nacher. Není to moje kompetence, uvedl Hřib

Zdeněk Hřib (Piráti) a Partik Nacher (ANO)

360° 26.6.2023

Prahu v posledních týdnech trápí blokády aktivistů, kteří omezují provoz na silnicích. Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) ovšem odmítá, že by mohl udělat pro průjezdnost metropole více, protože demonstranti nejsou podle něj v jeho kompetenci. „Tahle záležitost nespadá do dopravy, ale do gesce bezpečnosti,“ odmítl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Přesto dodal, že se podle jeho informací policie chystá při potírání podobných akcí přitvrdit.

Jeden z nástrojů dali policistům samotní protestující, kteří dlouhodobě bojují proti té á1snížení maximální rychlosti v Praze na třicet kilometrů za hodinu, když se při poslední demonstraci ve čtvrtek neřídili jejich pokyny a nešli jedním pruhem, jak měli domluvené, a tím aktivisté ze sdružení Poslední generace zastavili provoz na pražské magistrále.

Náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti) v pořadu 360° uvedl, že policie hodlá proti demonstrantům nasadit tvrdší přístup. „Vykládám si to tak, že nyní bude využito všech možností, které zákon dává,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že celá záležitost ovšem nespadá do gesce dopravy, ale bezpečnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Auta se budou o pražskou magistrálu dělit s cyklisty a pěšími. Podívejte se na její budoucnost

Magistrát demonstrace nepovoluje

Nicméně podle opozičního zastupitele Patrika Nachera (ANO) by měla městská rada zkoumat i právní možnosti, které by v „boji“ proti demonstrantům pomohly. „Za mě tam ty možnosti jsou. V momentě, kdy protestujete proti něčemu jako dopravě, tak je logické, že jdete a blokujete ji, a tudíž úředníci mají svázané ruce, a tím pádem se bojí zakročit, aby to nebylo protiústavní,“ nechal se slyšet Nacher. „Dovedl bych si tedy představit aktivnější přístup vedení města,“ vybídl k řešení situace s právníky.

„Je nutné si ale uvědomit, že ty demonstrace se nijak nepovolují na magistrátu. To se jen ohlašuje. Magistrát je nemůže zakázat a naposledy, když to zkusil zakázat, tak prohrál snad u všech soudů, u kterých prohrát jde,“ opáčil Hřib.

K další akci by podle organizátorů mělo dojít 28. června, protesty by následně mohly na čas utichnout. Pořadatelé demonstrací také vyzvali primátora Prahy Bohuslava Svobodu a právě náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba k jednání.

Tagy: