Boj o čisté Lipno. Do přehrady teče špinavá voda, výstavbě nové čističky brání aktivisté

Vodní nádrž Lipno

Boj o čističku vod v přední Výtoni

Boj o čistou přírodu, který ale čisté přírodě spíše škodí. Tak by se podle místních obyvatel dala popsat situace na lipenské přehradě. Konkrétně jde o případ z Přední Výtoně. Tamní čistička už kapacitně nestačí, a tak se špinavá voda dostává přímo do přehrady. Obyvatelé už dlouho usilují o čističku novou, ve stavbě jim ale paradoxně brání ekologičtí aktivisté.

Už více než 30 let. Tak dlouho slouží čistička odpadních vod v Přední Výtoni. Je v havarijním stavu a už nezvládá plnit svou funkci. Největší problémy jsou především v sezóně, kdy čistička nestíhá nápor turistů a také při přívalových deštích.

ČTĚTE TAKÉ: Evropě hrozí ekologický kolaps, varuje expert. Mapa mrtvých zón ukazuje kritické oblasti

„Ještě k tomu tady máme na dvou místech havarijní kanalizaci, která, když je průtrž mračen, tak nám nabírá balastní vody a nahrne se do té čističky tolik vody, že když je kapacitně na hranici, tak dojde bohužel k vypláchnutí nevyčištěných odpadních vod,“ popsal pro CNN Prima NEWS starosta Přední Výtoně Pavel Gabriš (SNK DYCKY VÝTOŇ).

Odpadní vody pak tečou přímo do Lipenské přehrady. S novou čističkou proto počítá změna územního plánu. Jenže s ní nesouhlasí aktivisté z místního spolku. Čisté Lipno by sice chtěli, nový plán prý ale přinese i jiné změny. „Nový plán to je skutečně na desítky let, to je nějaká strategická koncepce obce a ta musí být udělaná skutečně dobře a zajišťovat nějaký udržitelný rozvoj,“ řekla pro CNN Prima NEWS Pavla Setničková ze spolku Lipensko pro život.

Pokud se příští týden odsouhlasí změna územního plánu, dočkají se místní obyvatelé nové čističky asi do dvou let. Do té doby se ale bude dále znečišťovat Lipno.

Problém řeší i v Lipně nad Vltavou

To v nedalekém Lipně nad Vltavou se už od 90. let snaží o to, aby do jezera žádné, ani vyčištěné, odpadní vody netekly. Pro novou čističku pod hrází je už i připravené místo. „Nabízíme tuto možnost i okolním obcím, takže by byla možnost, že by se do toho do budoucna připojila třeba i Přední Výtoň a Frymburk,“ uvedl starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek (nestr.).

Jenže i v Lipně narazili na stejné aktivisty, kteří blokují stavbu čističky v Přední Výtoni. „Naše připomínka se týkala pouze požadavku na tu celkovou koncepci odkanalizování Lipenského regionu, která bude k dispozici ale až po dokončení studie příčin znečištění Lipna,“ namítla Setničková.

První výstupy takové studie krajského úřadu mají být až v roce 2026. Starostové ale čas nemají. „My bychom mohli ještě získat stavební povolení a přihlásit se do krajského investičního fondu,“ navrhl možné řešení Gabriš. Z fondu by kraj mohl stavbu čističky za čtyřicet milionů částečně dotovat.

Tagy:
ekologie stavba aktivisté přehrada čistička odpadních vod odpadní voda Lipno nad Vltavou Přední Výtoň Vodní nádrž Lipno