Boj o českého eurokomisaře vrcholí: Ve hře je nové jméno, může vést obranu Evropy

Sídlo Evropské komise v Bruselu

Počet europoslanců v zemích EU

Po volbách do Evropského parlamentu přijde na řadu další důležité rozhodnutí – výběr nového českého eurokomisaře. Toho by mělo vybírat hnutí STAN. Dlouho se spekulovalo o neúspěšné prezidentské kandidátce a ekonomce Danuši Nerudové, větší šance se však dnes předpovídají ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi. Do hry nyní přibyl nový kandidát – skloňovat se začíná i jméno vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáše Kopečného.

Starostové a nezávislí intenzivně řeší otázku nového českého eurokomisaře, který má nahradit nynější zástupkyni ČR v Evropské komisi Věru Jourovou.

Redakce CNN Prima NEWS již dříve informovala, že hojně zmiňovaným jménem je v této souvislosti Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu, který se do čela resortu dostal po odstoupení později zesnulého kandidáta Věslava Michalika.

ČTĚTE TAKÉ: Chystáte se v eurovolbách kroužkovat? Odborník popsal, jak správně uplatnit preferenční hlas

Česká republika má šanci v nové Evropské komisi získat silné portfolio. Nový český eurokomisař by mohl dostat na starosti vnitřní trh, hospodářství nebo energetiku. Vzhledem ke svému zaměření a zkušenostem na ministerstvu průmyslu a obchodu se proto otevírají dveře Síkelovi.

„Ministr Síkela si za poslední dva roky v EU vybudoval dobré renomé, když zpracovával podklady v oblasti energetiky. Zná se osobně s paní předsedkyní, která k němu má údajně kladný vztah. Myslím, že je u ní oblíbený, pokud se to tak dá v politice nazvat,“ řekl CNN Prima NEWS už dříve zdroj z Evropského parlamentu.

Ekonomické zaměření má i lídryně kandidátky STAN a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, kterou zprvu prosazoval šéf partaje Vít Rakušan. „Předsednictvo hnutí STAN podpořilo Danuši Nerudovou a myslím si, že její erudice je velmi kvalitní – akademická sféra spojená s manažerskými zkušenostmi, politická zkušenost z prezidentské kampaně, velmi kvalitní jazyková vybavenost,“ hájil Rakušan Nerudovou s dovětkem, že definitivně se rozhodne podle výsledků eurovoleb.

Nové jméno a post eurokomisaře pro obranu

Nyní je možné, že se situace zcela změní. Česko bude usilovat o silné portfolio, to však nakonec nemusí být ekonomicky laděné. Ve hře totiž mohou být i bezpečnost, migrace či dokonce v poslední době často zmiňovaná obrana. Eurokomisař pro obranu přitom v Evropské komisi doposud nebyl.

Spolu s touto debatou se objevilo nové jméno. Zahraniční média i diplomatické kruhy zmiňují současného vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny a bývalého náměstka na ministerstvu obrany Tomáše Kopečného.

Zdroj na úrovni vlády pro CNN Prima NEWS sdělil, že o Kopečném se začalo hovořit i díky české muniční iniciativě, která má mezi spojenci v Evropské unii solidní ohlas. Na druhou stranu, Kopečný údajně zatím nebyl vládními špičkami osloven, zda by nabídku na post eurokomisaře přijal.

Na dotaz redakce CNN Prima NEWS Kopečný reagoval, že v dané chvíli nemá k věci žádný oficiální komentář. „Ten proces je interní a nechci komentovat veřejně věci, které se v éteru pohybují,“ sdělil.

Tagy: