Chystáte se v eurovolbách kroužkovat? Odborník popsal, jak správně uplatnit preferenční hlas

Budou Češi v eurovolbách kroužkovat více, než předpokládají průzkumy?

Jak kroužkovat kandidáty v eurovolbách?

Už v pátek odpoledne a v sobotu budeme vybírat naše nové zástupce do Evropského parlamentu. Podle zjištění agentury STEM přitom skoro dvě třetiny těch, kteří k volebním urnám dorazí, plánují využít preferenční hlasy. V evropských volbách se ale kroužkuje jinak než třeba během hlasování o budoucích poslancích. Na co si dát pozor?

Vybrat stranu nebo koalici, zakroužkovat sympatické kandidáty, lístek vložit do obálky a tu vhodit do urny. Proces, který asi nikoho nepřekvapí. U evropských voleb ale mohou voliči chybovat u počtu udělených preferenčních hlasů.

K TÉMATU: Koho budou volit celebrity? Holubová podpoří syna, Hutku zklamal Ferjenčík s Ježíšem

„Volič může udělit maximálně dva preferenční hlasy, přičemž během hlasování do Sněmovny se jedná o čtyři. Pokud se objeví více než dva kroužky, k preferenci kandidátů se nepřihlíží, ale hlasovací lístek platí jako celek,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS ředitel odboru voleb při ministerstvu vnitra Tomáš Jirovec.

Účast v evropských volbách přitom tradičně nebývá nijak vysoká. Preferenční hlasy proto mohou zásadně ovlivnit, kteří kandidáti se nakonec do Europarlamentu dostanou a kteří ne. Agentura STEM navíc zjistila, že takzvané kroužkování by letos mohlo využít až 62 procent Čechů, kteří dorazí k volebním urnám.

Nejnižší odhodlání v tomto ohledu vykazují lidé, kteří preferují Piráty a hnutí ANO. Naopak v největší míře mají v plánu kroužkovat voliči koalic Stačilo! a Spolu, stejně jako příznivci hnutí STAN. „Na naší kandidátce jsou silné osobnosti. Pokud tedy vyzývají své sympatizanty ke kroužkování, nemám s tím problém,“ uvedla lídryně uskupení Stačilo! Kateřina Konečná (KSČM).

„Nejvíc očekávanou událostí bude, v jaké míře se rozhodnou kroužkovat voliči Spolu. Pokud by došlo k nějakému nečekanému výsledku, mohlo by to zamávat stabilitou celé koalice do budoucna,“ řekl pro CNN Prima NEWS sociolog a ředitel STEM Martin Buchtík.

Kandidát za KDU-ČSL František Talíř pronesl, že jakožto jednotliví uchazeči o post europoslanců ke kroužkování nevybízejí. „Využití preferenčních hlasů je na voličích. Pokud se však posunu ze sedmého místa na kandidátce, budu jedině rád,“ dodal s úsměvem.

„Kroužek pro kohokoli z nás je vlastně hlas pro kandidátku koalice Spolu,“ podotkla europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS), která bude křeslo obhajovat. „Český volič si čím dál více vybírá z listin uchazečů. Je to jedině dobře,“ reagoval další evropský zákonodárce Luděk Niedermayer (TOP 09).

Kroužkování sehrálo velkou roli třeba při posledních sněmovních volbách v případě koalice Pirátů se Starosty. Voliči tehdy svými preferenčními hlasy výrazně posílili postavení Starostů na úkor Pirátských kandidátů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Babiš schválil Green Deal a nevěděl to, řekl Fiala. Jste nejprolhanější politik, reagoval šéf ANO

Tagy: