Boj o hrad? Tempo určuje Babiš. Bez něj jsou ostatní kandidáti ztracení, hodnotí novinář

Novinář Dalibor Balšínek

Generál Petr Pavel, který je považován za jednoho z hlavních favoritů v boji o Pražský hrad, odstartuje prezidentkou kampaň začátkem září. Podle novináře Dalibora Balšínka a politologa Miloše Gregora se však nejedná o překvapivé oznámení. Větší váhu podle nich bude mít rozhodnutí expremiéra Andreje Babiše (ANO). Balšínek je přesvědčen, že tempo v boji o Hrad bude určovat právě expremiér.

„U Pavla by bylo spíše překvapivé, kdyby oznámil, že kandidovat nebude. To, že bude začínat kampaň, roli nehraje. Je to spíše oznámení,“ podotkl k Pavlově rozhodnutí Dalibor Balšínek. Naopak se pozastavil nad možnou druhou výraznou postavou v boji o Hrad – Andrejem Babišem.

„U Babiše bych si nebyl ničím jistý. Hru má mimořádně dobře rozehranou – může to později být předmětem různých politologických studií. Babiš si vychoval dva významné nástupce – Karla Havlíčka a Alenu Schillerovou. Má obrovské manévrovací schopnosti, kdy se může rozhodnout, že kandidovat nebude a nasadí jednoho z těchto dvou kandidátů,“ pokračoval.

Zdůraznil, že ten, kdo určuje téma a tempo boje o Hrad, je právě Babiš. „A všichni budeme čekat. Co bude klíčové, je to, zda bude Babiš kandidovat, nebo ne. Právě to bude zajímavá zpráva a skutečně to nastaví téma voleb. Pokud Babiš kandidovat nebude, tak dosavadní kandidáti budou dost ztracení, protože u nich nejsou zřejmá žádná silná témata,“ zhodnotil.

Rozdílné vedení kampaně

Doplnil, že stejně tak bude záležet na tom, jak dopadnou komunální volby a to, jak se vláda vypořádá s blížící se ekonomickou krizí. „Sice zde již krize je, ale lidé ji pocítí až ve chvíli, kdy budou platit vysoké účty za elektřinu,“ dodal. Gregor souhlasil s tím, že oznámená kampaň Petra Pavla není překvapivá.

„Pavel, byť nemá kampaň tak mediálně viditelnou, tak objíždí regiony a celou republiku, pokud vím již od konce minulého roku. Vede ji však jinak než Babiš. Šéf hnutí ANO ji pojímá jako předseda parlamentní strany, který vládu radikálně kritizuje. Pavel se naopak snaží být sjednocujícím prvkem, naslouchat lidem a mít pro ně pochopení,“ popsal rozdíly. Dodal, že načasování kampaně od Pavla bylo logické: „V létě by mohla občanům a divákům uniknout.“

Kvůli čemu by mohl mít Pavel v boji o Hrad problémy? A jak by v kandidatuře obstáli Karel Havlíček nebo Alena Schillerová? Dozvíte se v úvodním videu.

Tagy: