Boje v Belgorodu? Gigantický trolling a vítězství Ukrajiny, míní experti. Zhodnotili i Bachmut

Vpád protiputinovských dobrovolníků z Ukrajiny do ruské Belgorodské oblasti je gigantický trolling. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl vedoucí zahraniční redakce Matyáš Zrno. Průnik asi stovky mužů označil za jasné propagandistické vítězství Ukrajiny. Podle zahraničního spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě Jiřího Justa je podivné, že na útok nijak nereaguje ruské ministerstvo obrany.

Skupina protiputinovských dobrovolníků pronikla do ruské Belgorodské oblasti. „Jde o území asi pěti kilometrů. Těch mužů byla zhruba stovka,“ popsal zahraniční reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno s tím, že i když jde jen o pár vesnic, musí Rusko reagovat. „Musí poslat síly, které budou násobně větší než tato skupinka. Je to gigantický trolling, protože ruští dobrovolníci mluví o tom, že vyhlásí Belgorodskou lidovou republiku, což je jasná parafráze na Luhanskou a Doněckou lidovou republiku,“ sdělil Zrno a dodal, že jde o propagandistické vítězství Ukrajiny.

Ruská média na průnik protiputinovských jednotek do Belgorodské oblasti takřka nereagují. „Ještě podivnější je, že na vpád nijak nereaguje ministerstvo obrany Ruské federace. Ruská oficiální média hovoří o teroristickém útoku Ukrajiny, že ukrajinští diverzanti podnikli útok na Rusko. Vůbec se nezmiňuje, že za útokem by měla stát legie Svobodné Rusko a dobrovolnický sbor Ruska, tedy dvě opoziční organizace které se snaží svrhnout Putinův režim,“ popsal zahraniční spolupracovník redakce v Moskvě Just.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruské Pyrrhovo vítězství u Bachmutu. Podobným tempem by byli okupanti v Kyjevě za 15 let

V Belgorodské oblasti nyní platí režim protiteroristické operace. „Znamená to, že Belgorodská oblast je odříznutá od světa. Nepřicházejí z ní žádné nezávislé informace. Lidé jsou doma a pro pohyb po oblasti musejí mít povolení, neplatí tam základní lidská práva,“ sdělil Just a dodal, že moc zde převzali představitelé silových struktur a armády.

Již deset měsíců se vedou boje o Bachmut. Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin uvedl, že město dobyl. „Ruská propaganda využívá obsazení Bachmutu jak se dá. Využívá výroky, které zmiňoval Prigožin, že Bachmut je mlýnek na masu a měl zničit nejlepší jednotky ukrajinské armády,“ popsal Just a zdůraznil, že ruská propaganda už ale nezmiňuje, kolik jejích vojáků při dobývání padlo.

Rusové dle Zrna ukázali, že nejsou schopni vytvořit průlom. „Dokáží jen metodicky postupovat o 200 až 300 metrů za den za cenu vysokých ztrát. Z Bachmutu jsou schopni postupovat tímto systémem dál, ale tam jsou osídlené oblasti, které by museli projít,“ řekl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS s tím, že tempem, kterým Rusové postupovali dosud, by se k významnějším cílům dostali za déle než rok.

Tagy: