Ruské Pyrrhovo vítězství u Bachmutu. Podobným tempem by byli okupanti v Kyjevě za 15 let

I když se ruské armádě podařilo po několikaměsíčních krvavých bojích obsadit prakticky celý ukrajinský Bachmut, z pohledu moskevského vedení vlastně není co slavit. Doněcké město, které je nyní de facto srovnané se zemí, okupanti dobyli za cenu těžkých ztrát. Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno navíc upozornil, že podobným tempem by Rusové dorazili do Kyjeva zhruba za 15 let.

Rusové sice Bachmut po několikaměsíčních krvavých bojích prakticky celý dobyli, Ukrajinci ale naopak postoupili severně i jižně od něj. „Únorové či březnové obavy mnoha analytiků, že by Rusové mohli Ukrajince sevřít do kleští ze severu a jihu, čímž by odřízli jejich jednotky u Bachmutu, jsou již definitivní iluzí,“ konstatoval Zrno.

Bitva o Bachmut je vzhledem ke své povaze známá také jako „mlýnek na maso“. Jde o vůbec nejkrvavější střet od začátku ruské invaze v únoru 2022. Kvůli ruskému bombardování a pouličním bojům nezbylo z tohoto města téměř nic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde udělali soudruzi chybu? Putinova nedobytná pevnost má všechna „nej“, ale také jeden háček

Krvavé lázně v Bachmutu a jeho okolí trvají nepřetržitě již několik měsíců. V mnoha ohledech připomínají zákopový styl bojů za první světové války. Obrovskými ztrátami bezpochyby trpí obě strany konfliktu. Ty ruské budou nicméně dost pravděpodobně mnohem větší než ukrajinské.

Třeba americká CNN na začátku letošního března uvedla, že podle některých odhadů je poměr ztrát v bojích o Bachmut až 7:1 v neprospěch Ruska. Podle Kyjeva Ukrajinci vůbec nejvíce okupantů od vypuknutí invaze zlikvidovali během druhého únorového týdne tohoto roku, konkrétně 6 180.

„Rusové sice postoupili, jenže za obrovských ztrát. Obsadili jedno kdysi 70tisícové město. Od začátku invaze v únoru 2022 jim to od tehdejší frontové linie do Bachmutu trvalo rok a čtvrt. Šlo o 40 kilometrů. Při podobném tempu by jim trvalo rok a čtvrt, aby se dostali do 40 kilometrů vzdáleného Kramatorsku, což je dosud největší doněcké město, které Ukrajinci ovládají,“ upozornil Zrno.

Zároveň nastínil podobný příklad s ukrajinským hlavním městem: „Ve výsledku by to byl rok a čtvrt do Bachmutu, další rok a čtvrt do Kramatorsku a do Kyjeva by to trvalo nějakých 15 let.“ Bitva o Kyjev započala prakticky bezprostředně po vypuknutí ruské invaze a skončila definitivně koncem března 2022 ukrajinským vítězstvím.

Z ruského pohledu se boje na severní frontě daly považovat za totální debakl. Po obrovských ztrátách se okupanti postupně na přelomu března a dubna 2022 stáhli z Kyjevské, Žitomirské, Černigovské i Sumské oblasti. Své jednotky Moskva přeskupila a následně nasadila na východní nebo jižní frontě.

Tagy:
válka armáda Moskva vojáci Ukrajina ztráty Rusko Donbas Kyjev Matyáš Zrno Kyjevská oblast Doněcká oblast Kramatorsk Bachmut