Bojíte se? Můžete do bezpečí na Ukrajinu, nabízí Kyjev pomoc Rusům z Kurské oblasti

Rusové evakuováni z Kurské oblasti.

Ukrajinci postupují v Kurské oblasti

Rusové z Kurské oblasti, která je v chaosu kvůli vpádu ukrajinských sil, dostávají nečekanou pomocnou ruku – od Kyjeva. Občanům z oblasti poskytuje humanitární pomoc, ale i možnost evakuovat se do bezpečných částí Ukrajiny. Mnozí Rusové v regionu zároveň prosí o pomoc svého prezidenta Vladimira Putina.

Nabídka pomoci obyvatelům Kurské oblasti přišla z nečekané strany – ukrajinského ministerstva pro znovuzačlenění dočasně okupovaných území, respektive od šéfky resortu Iryny Vereščukové.

ČTĚTE TAKÉ: Nápad opilců, který už Zelenskyj nezastavil. Jak Ukrajinci přišli na sabotáž Nord Stream?

„V souvislosti s možným úpadkem humanitární situace v místech Kurské oblasti v Ruské federaci, Ukrajina musí být připravena přijmout uprchlíky. Proto ministerstvo pro znovuzačlenění vytvořilo telefonní nouzovou linku fungující 24 hodin denně pro obyvatele Kurské oblasti, kteří potřebují humanitární pomoc nebo se chtějí evakuovat na Ukrajinu,“ napsala na sociální síti Facebook místopředsedkyně ukrajinské vlády.

Svůj vzkaz napsala v ruštině. Vereščuková zároveň dodala, že Ukrajina bude dodržovat mezinárodní humanitární právo. „Obyvatelům Kurské oblasti zajistíme potřebnou ochranu i humanitární podporu,“ slibuje ukrajinská ministryně.

Pomoc Rusům v Kurské oblasti zmiňoval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Projednali jsme klíčové otázky. Bezpečnost, humanitární pomoc, v případě nezbytnosti vytvoření (kanceláří) vojenských velitelství,“ popsal Zelenskyj na sociální síti Telegram.

Zároveň dodal, že čím více je oslabená ruská armáda u hranic s Ukrajinou, tím je „konec války blíže“. „Ruský stát musí být odpovědný za to, co udělal,“ dodal na Telegramu Zelenskyj.

Пишу російською, щоб було зрозуміло росіянам: ❗️В связи с возможным ухудшением гуманитарной ситуации на прилегающих...

Posted by Ірина Верещук on Wednesday, August 14, 2024

Ruské úřady mezitím ohlásily další evakuaci pohraničí s Ukrajinou. Nouzový stav federálního charakteru byl pak vyhlášen v sousední Belgorodské oblasti.

Současný postup Ukrajinců, kteří podle svého vrchního velitele generála Oleksandra Syrského kontrolují v Rusku území o rozloze tisíc čtverečních kilometrů, se měl v posledních hodinách zpomalit. Uvedli to analytici amerického Institutu pro studium války (ISW).

Tagy:
Facebook Ukrajina politika mezinárodní vztahy Rusko Kyjev ozbrojený konflikt Institut pro studium války Kurská oblast Belgorodská oblast konflikt, válka a mír