Rusko brzdí ukrajinský vpád nezkušenými Čečenci. CNN odhaduje, jaké má Kyjev plány

Ukrajinský vpád přes hranice do Ruska podle americké CNN ukázal, jak moc je režim Vladimira Putina křehký. Na druhou stranu ale překvapivý útok odkrývá řadu otázek i na straně Kyjeva, na které dosud nikdo nezná odpověď. Neví se, jaký mají Ukrajinci záměr, ani kde sebrali vojenské kapacity na takový úder.

„Před dvěma měsíci, když ruské jednotky vtrhly do Charkovské oblasti, Kyjev sledoval své hranice a obával se, kde ještě může Rusko najít slabá místa. Místo toho se však zdá, že se Ukrajina podívala na mapu a všimla si, že Rusko je stejně zranitelné,“ popsala CNN moment, jak možná celá ukrajinská přeshraniční operace začala.

ČTĚTE TAKÉ: Odhozené nábojnice a psi. Novináři navštívili hraniční přechod, kde začal ukrajinský výpad

Ukrajinci vtrhli do Ruska na začátku minulého týdne a probili se přes zaskočenou obranu. Podle vrchního velení ovládá Kyjev v Rusku už tisíc kilometrů čtverečních. Podle expertů ale může být reálné číslo zhruba třikrát menší.

Už jen možnost ukrajinského velitele Oleksandra Syrského vůbec vznést toto tvrzení je podle CNN pro Kyjev pozoruhodným vítězstvím v informační válce, i když Moskva výrazně omezuje informace, které se k Rusům dostanou.

„Odvážná, skvělá, krásná,“ popsal ukrajinskou přeshraniční operaci americký republikánský senátor Lindsey Graham během pondělní návštěvy Kyjeva.

Překvapivý vpád Ukrajinců do Ruska ale odkrývá řadu otázek, na které dosud nikdo nezná odpověď. A které se týkají nejen Ruska, ale také ukrajinského velení.

Kde se ti vojáci vzali?

První otazník visí nad tím, jak se Ukrajincům podařilo tak rychle postoupit přes hranice. Podle listu The New York Times se síly Kyjeva prohnaly přes hraniční přechod bleskurychle, vzaly zajatce a pokračovaly dál.

Analýza CNN doplňuje, že ukrajinské jednotky se prozatím snažily zastavit jen mladé a méně vycvičené jednotky čečenských vojáků. Významnější sílu prozatím Rusko proti postupujícím Ukrajincům nepovolalo. Není ani jasné, které části Ukrajinci opravdu zabírají a opevňují a kudy jen projíždějí.

Reportér CNN Nick Paton Walsh, který na Ukrajině působí jako válečný zpravodaj, rovněž tápe, kde se vzala tak velká síla, která dokáže zabírat ruská území. Údajně se mají překvapivého úderu účastnit tisíce vojáků vyzbrojených západní technikou.

„Brzy se objeví krize pro Kyjev. Co se stane s jeho silami za měsíc? Byly řeči o personální krizi v posledních měsících způsobené tím, že Ukrajinci tajně drželi síly v záloze pro tento útok? Získávají z těchto záloh natolik velkou strategickou výhodu, že se změní pohled Moskvy na ně jako na poraženého protivníka? Přiměje tento postup jejich západní příznivce k rozhodnutí, že se jim podpora skutečně vyplácí?“ ptá se reportér Walsh.

Ukrajina podle všeho doufá, že Rusové odpoutají své síly od východu Ukrajiny a vyrazí bránit vlastní území. To se ale podle všeho zatím neděje. I přes drastické ztráty se Rusům na východě Ukrajiny daří dál postupovat. Co bude dělat Kyjev, pokud si ani přes překvapivý úder nevylepší podmínky u vyjednávacího stolu, ani před vlastními spojenci?

„Bez ohledu na to, jak efektivně Ukrajina na tyto otázky odpoví, bylo Rusko podruhé během 15 měsíců hrubě poníženo. Poprvé to bylo od Putinových vlastních věrných, kteří brojili proti korupci a špatnému hospodaření. Tentokrát je to Putinova vlastní tajná služba FSB, která nedokázala udržet kontrolu nad hranicemi. V Putinem zvolené válce,“ uzavřel analytik CNN.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusové jsou invazí do Kurské oblasti zaskočeni, říká Baar. Putinovi kromě vydírání nic nezbývá

Tagy: