Bojoval proti ISIS, teď padl do rukou Rusům. Máme velký strach, říká rodina zajatého Brita

Aiden Aslin byl po svém návratu ze Sýrie v roce 2016 hostem pořadu Good Morning Britain

V Mariupolu je až 22 tisíc mrtvých civilistů

V obleženém Mariupolu se začali vzdávat ukrajinští vojáci, kterým došlo jídlo i munice. Tvrzení Rusů potvrdil i případ Aidena Aslina. Osmadvacetiletý Brit svoji rodinu informoval, že jeho jednotka už nemá zásoby, a musí tak složit zbraně. Jeho blízcí teď mají strach, jak se zajatým cizincem bude nakládáno, a urgují Kreml, aby dodržoval Ženevské úmluvy o zacházení s válečnými zajatci.

Aslin, který pomáhal bránit Mariupol, byl zajat ruskými jednotkami. Podle matky Aidena neměl její syn jinou možnost než se vzdát. „Volal mi a říkal, že už nemají žádné zbraně, aby mohli bojovat,“ popsala podle webu BBC Ang Woodová.

To pro deník Daily Mail potvrdil také mladší bratr Nathan. „Volal mi ve tři ráno a říkal, že museli složit zbraně, protože jim došlo jídlo a náboje,“ popsal a řekl, že má rodina o Aidena velký strach, protože by ho Rusové mohli považovat za západního žoldáka, které prezident Vladimir Putin před účastí v konfliktu obzvláště varoval. „Ale to není pravda, je v ukrajinské armádě už čtvrtým rokem a má dvojí občanství,“ dodal.

Aiden, který dříve pracoval jako pečovatel, už podle rodiny zkušenosti s válkou má. V Sárii bojoval po boku Kurdů proti Islámskému státu. Poté, co se zamiloval do ženy z Mykolajiva, se v roce 2018 přestěhoval na Ukrajinu a narukoval k ukrajinským mariňákům.

„Pokud Rusové Aidena zajali, rádi bychom jim připomněli Ženevské úmluvy a to, aby s ním zacházeli jako s ostatními vojáky lidsky a důstojně,“ pokračoval Nathan v rozhovoru pro Daily Mail s tím, že se celá rodina o Aidena bojí. „Ti zajatí vojáci z Hadího ostrova, kteří poslali Rusy do prdele, mluvili o tom, jak byli mučeni, než je propustili,“ připomněl Nathan.

Proruští separatisté a následně mluvčí ruského ministerstva obrany ve středu ohlásili, že v obléhaném Mariupolu se vzdalo 1 026 příslušníků ukrajinské námořní pěchoty včetně 162 důstojníků a 47 vojákyň. Tato tvrzení ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Ukrajinský generální štáb se o údajném vzdávání se vojáků brigády námořní pěchoty v Mariupolu nezmínil a mluvčí ministerstva obrany v Kyjevě agentuře Reuters řekl, že o něčem takovém nemá informace.

V Mariupolu podle ukrajinské armády ruské síly pokračují v náletech na město a útočí na ocelárnu Azovstal a námořní přístav, kde se stále drží ukrajinské jednotky. Agentura Unian připomněla, že v obklíčeném městě podle starosty přišlo o život až 21 000 civilistů a 100 000 lidí stále čeká na evakuaci.

Tagy: