Rusko má tři týdny na rozhodující úder. Nasazuje ale tanky ze 60. let, říká Visingr

Tanky T-64 se objevily na začátku dubna u Černigova.

O aktuálním vývoji na Ukrajině s vojenským analytikem Lukášem Visingrem

Ruská armáda musí uspokojit politický požadavek na výrazný vojenský triumf před 9. květnem. Na rozhodující operace mají tak Rusové zhruba tři týdny. Myslí si to vojenský analytik Lukáš Visingr, podle kterého ale armáda Moskvy nemá pro takový cíl dostatečnou kapacitu a nasazuje už i staré a opotřebované tanky.

„Problém ruské strany je, že evidentně existuje politický požadavek, aby se cílů dosáhlo do 9. května. Ale to je velmi problematické, možná nemožné,“ řekl Visingr ve vysílání CNN Prima NEWS. Zmíněný den Rusové slaví Den vítězství.

Ruská část armády, která se stahuje od Kyjeva a severu země na východ, je podle Visingra velmi oslabená, takže se nedokáže rychle dostat do kýžených pozic. „Reorganizace potrvá týdny a měsíce, ty ale Rusové nemají. Mají jen tři týdny na rozhodující úspěchy, které chtějí propagandisticky prodat a použít při vyjednávání s Ukrajinci,“ myslí si vojenský expert.

Visingr se domnívá, že Rusové v bojích ztratili podstatnou část své nejmodernějších techniky, musejí se tak nyní spoléhat mimo jiné na techniku z rezervních skladů. Ta je ale ve velmi špatném stavu. Na bojišti se měl dokonce objevit tank T-64, který byl v sovětských službách už v roce 1967.

Bitva o Donbas

Pohyb ruských a ukrajinských armád nasvědčuje tomu, že se možná schyluje k rozhodující bitvě o Donbas. V ní budou síly pravděpodobně velmi vyrovnané. „Viděli jsme Ukrajince, jak skvěle provádějí obranné činnosti a menší protiofenzívy. Tady na Donbase by ale museli provést ofenzivu ve větším měřítku, s nimi ale podobně jako Rusové nemají zkušenosti,“ míní Visingr.

Ani výrazné ztráty a neúspěchy v boji ale podle něj neovlivní ruské domácí klima. „Ruská propaganda slaví velké úspěchy, Putin už je u moci přes dvě dekády a má reálnou podporu ruské společnosti. Ačkoli je řada lidí nespokojená s vývojem války, Rusové zastávají názor, že musejí uspět, že je to něco, co je nezbytné pro bezpečnost Ruska,“ uzavřel expert.

Tagy: