Hodinové výslechy, pak deportace na Sibiř. Jak Putin nakládá s ukrajinskými uprchlíky?

Vladimir Putin při setkání s Aleandrem Šochinem

V Mariupolu je až 22 tisíc mrtvých civilistů

Rusové na rozkaz prezidenta Vladimira Putina přesouvají desetitisíce ukrajinských uprchlíků do nejodlehlejších koutů Ruska. S odkazem na kremelské dokumenty to uvedl web Daily Mail. Téměř 100 tisíc Ukrajinců z válečných zón má být přepraveno na Sibiř, Dálný východ či na ostrov Sachalin. Deportacím prý předcházejí několikahodinové výslechy běženců i nucené podepisování propagandistických prohlášení.

Příkaz k drastickému přesunu ukrajinských uprchlíků vydala Moskva minulý měsíc. Má jít především o obyvatele Doněcké a Luhanské oblasti. Podle informací webu Daily Mail jsou někteří Ukrajinci nejdříve hodiny vyslýcháni a následně vypravováni v autobusech převážně do odlehlých oblastí Ruska.

V dekretu prezidenta Putina se uvádí, že Kreml s ohledem na současnou situaci na Ukrajině žádá úřady, aby zajistily přijetí 95 739 uprchlíků. Ukrajinští běženci z Donbasu – ať už míří do Ruska dobrovolně či nedobrovolně – tak nekončí ve velkých městech na západě země, jako je například Moskva či Petrohrad.

Jejich cílovou destinací místo toho bývá Sibiř, Dálný východ nebo i ostrov Sachalin, který leží severně od Japonska. Další uprchlíky má podle dokumentu přijmout například Čečenská republika autoritativního vůdce Ramzana Kadyrova.

Daily Mail rovněž uvedl, že Ukrajinci v Mariupolu jsou před odchodem nuceni podepisovat dokumenty, podle kterých přístavní město ostřelovaly ukrajinské jednotky, nikoliv ruská armáda.

Tagy: