Nová zjištění o Slovákovi v ukrajinském zajetí. Dříve byl odsouzen za brutální vraždu ženy

Údajný Slovák bojující za Rusko Jaroslav Galajčík (vpravo) vypovídá v ukrajinském zajetí.

Ukrajinci zajali Slováka bojujícího za Rusko

Slovák Jaroslav Halajčík, který bojoval za Rusy a padl do ukrajinského zajetí, si měl před lety ve své rodné zemi odsedět trest za vraždu. Informoval o tom jako první slovenský deník Pravda. Podle něj měl žoldák ještě jako mladistvý s kamarádem brutálně zavraždit mladou ženu. Původně ji údajně chtěli „obětovat v satanistickém rituálu“, nakonec ji po bití a škrcení měli utopit. Nyní se dá čekat, že se Halajčík znovu vrátí do slovenského vězení.

O případu zajatého slovenského žoldáka, na který jako první upozornil slovenský portál Aktuality.sk, jsme informovali zde. Muž se objevil na videu coby zajatec u ukrajinského producenta Oleksandra Kačury.

ČTĚTE TAKÉ: Vzdušný štít NATO nad Evropou je iluze. Aliance chrání pět procent území a řeší, co dál

Představil se jako Jaroslav Galajčík, občan Slovenské republiky, který byl žoldákem v ruské armádě. Tvrdil, že byl pouze medik, ale Rusové měli jeho jednotku vyslat do útoku, při kterém skončil v ukrajinském zajetí.

„Mají lidé chodit bojovat proti Ukrajině?“ tázal se zajatce na videu Kačura. „Ne, ani do ruské armády nemají vstupovat. Ani na území Ukrajiny nemají vstupovat,“ odpovídá údajný Slovák. Ukrajinský producent posléze dodává: „Vidíte, lidi, nechoďte sem. Jarkovi se to moc nevyplatilo.“

Galajčík posléze dodal, že už se do Ruska vrátit nechce a je prý připraven odsedět si trest na Slovensku, kde mu hrozí trest za žoldnéřství.

Podle nových zjištění deníku Pravda by však Slovák neputoval do míst, která by neznal. Za mřížemi totiž už měl strávit několik let, a to za mimořádně závažný zločin. Galajčík měl totiž s kumpánem v říjnu 2005 spáchat brutálním způsobem vraždu mladé dívky.

Mělo se jednat o 19letou dívku, která oba pachatele (v tu dobu ve věku 15 a 16 let) znala. Galajčík a druhý mladík měli dívku pozvat na hřbitov, kde se podle Pravdy měli snažit o „satanistické rituály“. To se dívce nepozdávalo, což chlapce rozhněvalo.

Škrcení, kopance a utopení

Dvojice mužů měla dívku škrtit a kopat do hlavy. Později ji ještě živou odtáhli pod most ke kanálu. Zde ji drželi hlavu pod vodou, dokud se neutopila, uvedla prokuratura u soudu v roce 2006. Poté se měli ženy ještě „dotýkat ve smyslu satanistických rituálů“, psala Pravda.

Galajčík a jeho kolega byli zadrženi už tři dny po vraždě. Dvojice měla být v době vraždy dle slov vyšetřovatelů pod vlivem toluenu. Oba se k vraždě přiznali, ale jako mladiství nemohli dostat vyšší trest než deset let. Galajčík nakonec strávil za mřížemi devět let, jeho komplic osm. Na svobodu se nynější žoldák v ukrajinském zajetí dostal na podzim 2014.

Nyní by mohl putovat znovu za mříže, pokud si jej Slovensko od Ukrajinců vyžádá.

Tagy: