Dvanáctý den války: Bombardování města Sumy, jednání o příměří nepokročila

Civilisté prchají z rozbombardovaného ukrajinského města Irpin. Snímek z neděle 6. března 2022.

Na Ukrajině dnes selhal další pokus o klid zbraní a evakuace civilistů

Dělostřelecké a raketové útoky ruské armády s každým dalším dnem sílí. Během bojů v Charkově byl zabit ruský generálmajor Vitalij Gerasimov. Ruské konvoje se zasekly před Kyjevem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přirovnal chování ruské armády k nacistům. Podle ukrajinské strany Rusové střílí i do civilistů, důkazem jsou například oběti ve městě Sumy. Rusko zároveň pohrozilo, že by mohlo omezit dodávky plynu do Evropy a uvalit embargo na plynovod Nord Stream 1, připustil ministr energetiky a vicepremiér Alexandr Novak.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Ruská armáda v noci na pondělí vystupňovala ostřelování měst ve střední, severní a jižní části Ukrajiny. Podle ukrajinské strany ruské jednotky střílí i do civilistů, důkazem jsou například oběti ve městě Sumy, kde zemřely i děti. Představitelé Charkova uvedli, že při ostřelování byla poškozena televizní věž a obytné čtvrti. Po bombardování v Žitomiru hoří ropný sklad, uvedl The Kyiv Independent.

Podle vyjádření ukrajinského ministerstva obrany byl v bojích u Charkova zabit ruský generálmajor Vitalij Gerasimov, náčelník genenerálního štábu a první zástupce velitele 41. armády Centrálního vojenského okruhu. Gerasimov se zúčastnil druhé čečenské války, války v Sýrii či anexe Krymu.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko uvedl, že na přístupových cestách do Kyjeva je poměrně velké množství ruských vojáků a vojenského vybavení.

Rusko by zároveň jako odvetu za sankce mohlo Evropu odstřihnout od dodávek plynu přes Nord Stream 1. „V souvislosti s uvalením zákazu na Nord Stream 2 máme plné právo přijmout odpovídající rozhodnutí a uvalit embargo na čerpání plynu přes plynovod Nord Stream 1. Zatím ale takové rozhodnutí nepřijímáme,“ cituje Reuters ruského vicepremiéra Alexandra Novaka.

Tagy:
válka raketa Evropa zahraničí Ukrajina oběti bombardování on-line Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Charkov Ukrajinci Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace válka na ukrajině válka na Ukrajině Alexandr Novak Občanská válka v Sýrii Nord Stream