Plán Polska na dodání stíhaček MiG-29 není udržitelný, zní z USA

MiG-29

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinské jednotky odrazily další útoky na Mykolajiv a Charkov. Moskva tvrdí, že od středy 8:00 středoevropského času zastaví palbu a je připravena utvořit humanitární koridory z Kyjeva a dalších čtyř měst. Díky dočasnému příměří mohlo město Sumy opustit již 5000 civilistů. Polsko uvedlo, že je připravené předat všechna svoje letadla MiG-29 vládě USA na americké základně Ramstein v Německu, aby je pak dostala Ukrajina. Zdá se, že USA se tento plán nepozdává.

Děkujeme za pozornost. Situaci pro vás i nadále sledujeme v odkazu ZDE.

Ruská armáda na konci minulého týdne obsadila Záporožskou jadernou elektrárnu. Podle ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka okupační síly mučí zaměstnance elektrárny, které na místě drží jako rukojmí. Člen ukrajinské vlády rovněž Rusko obvinil z jaderného terorismu.

Ukrajinské jednotky odrazily další útoky na Mykolajiv a Charkov. Představitelé Charkova uvedli, že při ostřelování byla poškozena televizní věž a obytné čtvrti. Po bombardování v Žitomiru hořel ropný sklad, uvedl The Kyiv Independent.

Rusko od středy 8:00 středoevropského času zastaví palbu a je připraveno v dohodě s Ukrajinou utvořit humanitární koridory vedoucí z měst Kyjev, Černigov, Sumy, Mariupol, Charkov a dalších. S odvoláním na ruské úřady o tom informovala agentura TASS. Bližší informace Moskva zašle ukrajinské vicepremiérce Iryně Vereščukové.

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že plán Polska předat stíhačky MiG-29 Spojeným státům ve snaze dostat je na Ukrajinu nepovažuje za udržitelný. Podle agentury Reuters a některých amerických médií tím Washington polskou nabídku odmítl.

Varšava v úterý oznámila, že je ochotna bojová letadla dodat na americkou základnu v Německu, načež by byla předána ukrajinské armádě. Podle Pentagonu ale tento plán vzbuzuje značné obavy pro celou Severoatlantickou alianci.

Tagy: