Vnučku chránil jako živý štít. Bombardování v Ochtyrce nepřežila holčička ani její děda

Spoušť po dělostřeleckém útoku na Charkov

Na Ukrajině dnes selhal další pokus o klid zbraní a evakuace civilistů

Rusko během války na Ukrajině stále častěji ostřeluje i obydlené oblasti. Přibývá tak civilních obětí. Bombardování ve městě Ochtyrka nepřežil starší muž, když vlastním tělem chránil svou ani ne osmiletou vnučku. Svým zraněním nakonec ale podlehla i ona.

O smutném příběhu informovala první dáma Ukrajiny Olena Zelenská. Ani ne osmiletá Alisa a její dědeček se schovávali před bombardováním ve sklepě. Muž chránil vnučku před výbuchy vlastním tělem. Nakonec při útěku ze sklepních prostor zemřel. Alisu poté s těžkými zraněními převezla do nemocnice její matka, uvedl web deníku Mirror.

Окупанти вбивають українських дітей. Свідомо й цинічно. Наші діти. Аліса з українського міста Охтирка. Вона не дожила...

Posted by Олена Зеленська on Sunday, March 6, 2022

Ani holčičku se však nepodařilo zachránit. Počet civilních obětí války na Ukrajině, a to včetně dětí, neúměrně přibývá. V Bělorusku mezitím skončilo třetí kolo jednání mezi Kyjevem a Moskvou o ukončení bojů. Podle Ukrajinců rozhovory nepřinesly výrazný posun ke zlepšení situace, dílčí pozitivní vývoj nastal pouze ohledně humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů, uvedla agentura Reuters. Jednání mezi Ukrajinou a Ruskem ale budou nadále pokračovat. Humanitární koridory by podle Moskvy mohly začít fungovat v úterý.

Zelenská stejně jako její manžel apeluje na státy NATO, aby nad Ukrajinou zavedly bezletovou zónu. To by znamenalo aktivně hlídat nebe nad zemí před ruskými letadly, které bombardují ukrajinská města. „Zachraňte naše děti, aby vaše zítra nezemřely. Okupanti zabíjejí vědomě a cynicky ukrajinské děti,“ napsala žena prezidenta.

NATO ale zavedení bezletové zóny odmítá. Spojené státy se obávají, že by to znamenalo válku Západu s Ruskem.

Tagy: