Česko zasáhnou velmi silné bouřky, kde udeří? Experti nevylučují ani výskyt orkánu a tornáda

Na Česko se ženou silné bouřky.

Počasí 21.6.2024 (06:09)

V Česku se v pátek mohou vyskytnout silné bouřky, upozornil Český hydrometeorologický ústav ve výstraze. Doprovázet je budou silné nárazy větru a přívalové deště. Spolek Meteo Včasné Varování na svých facebookových stránkách informuje o možném výskytu dalších jevů. Vítr podle něj dosáhne rychlosti až 120 kilometrů za hodinu, což odpovídá síle orkánu. Nevylučuje ani tornádo a kroupy.

V pátek, zhruba od 14 hodin, se v Česku budou tvořit silné až velmi silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) kvůli tomu vydal výstrahu, ve které upozorňuje na nárazy větru kolem 90 km/h, větší kroupy a přívalové deště. „V opakovaných bouřkách nebo v kombinaci s deštěm může ojediněle napršet i kolem 70 mm,“ uvedli meteorologové. Dodali, že intenzivní srážky mohou způsobovat lokální zatopení, rychlý odtok vody z krajiny a prudké rozvodnění menších vodních toků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kroupy velké jak vejce krvavě zraňovaly lidi a zabíjely ptáky aneb Z historie krupobití v Česku

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Nebezpečí představují také kroupy a blesky,“ uvedl ČHMÚ.

Spolek Meteo Včasné Varování, který spolupracuje s některými meteorologickými společnostmi v Evropské unii, na svých facebookových stránkách ale upozornil, že bouřky mohou být i extrémně silné, a to hlavně na východě Čech a na Vysočině. Tvořit se budou až do sobotních šesti hodin ráno. „Upozornění platí pro celou ČR na silné až velice silné bouřky. Východ Čech a Vysočina mohou zažít lokálně i extrémně silné bouřky,“ píše Meteo Včasné Varování.

‼Dnes mimořádně zvyšujeme stupeň až na extrémně silné bouřky. Většinu ČR ale zasáhnou silné až velice silné bouřky....

Posted by Meteo Včasné varování on Thursday, June 20, 2024

Bouřky prý mohou mít v různých lokalitách rozdílnou sílu. „Nezapomínejte na to, že bouřky většinou nikdy nezasáhnou celý kraj. Proto i zde platí, že v bodě A mohou nastat velice silné až extrémní bouřky a v bodě B o cca 15 km dál bouřka může mít slabší projevy,“ uvedli meteorologové.

Silné bouřky by měly zasáhnout zhruba 30 až 49 procent území. „Nelze ale určit přesně, kde se ukáží. Proto upozornění platí pro celou ČR. Ojediněle – spíše lokálně (v překladu na 5 až 29 procentech území) mohou být bouřky extrémně silné,“ vysvětlili meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Nejvyšší stupeň upozornění prý vyhlašují proto, že předpokládají velmi vhodné podmínky pro tvorbu i silných bouří. „Lze také spatřit i několik supercel. Ojediněle nelze vyloučit tvorbu tornáda, podmínky na to budou velice vhodné,“ dodali meteorologové. Při bouřkách by mohlo spadnout až 90 milimetrů srážek, očekávají se také velké kroupy. Vítr může v nárazech dosahovat rychlosti až 120 kilometrů za hodinu, což podle Beaufortovy stupnice odpovídá orkánu.

Český hydrometeorologický ústav je ale ohledně tvorby tornád spíše skeptický. „Tornáda jsou málo pravděpodobná vzhledem k relativně vysoké základně oblačnosti, nicméně zejména zpočátku v izolovaných supercelách nebo v případě jejich slučování je nemůžeme vyloučit. I tak je ale šance na silné tornádo velice malá,“ uvedl ČHMÚ v příspěvku na sociální síti X.

Tagy: