Brabec o státním rozpočtu: Vláda je jako pět pejsků s kočičkou, co něco splichtili dohromady

Richard Brabec byl hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

360° 27.9.2023

Mám velkou nedůvěru v čísla, která vláda ohledně státního rozpočtu prezentuje, sdělil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS stínový ministr životního prostředí a poslanec za hnutí ANO Richard Brabec. Vládu přirovnal k pěti pejskům a kočičkám, kteří vařili dort a nějak to splichtili dohromady.

Brabec je prý velmi zvědavý na škrty, jež vláda ve státním rozpočtu provedla. „To je ta jitrnice, kterou ještě svět neviděl, a já se těším, až ji konečně spatříme,“ uvedl v pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Hladík: Na majitele nezateplených domů padla energetická chudoba. Obhajoval dotace

Dokud prý celkovou podobu rozpočtu nespatří na vlastní oči, neuvěří, že se vládě skutečně podařilo naplánovat škrty ve slibované částce 84 miliard. „Dnes to vládou bylo prezentováno čili jde o veřejnou informaci. Škrty jsou v celkovém rozsahu 84 miliard korun. Kromě 38 miliard, které se týkají dotací do distribuce elektrické energie, se pokrátí národní dotace o 46 miliard korun,“ odpověděl mu v pořadu 360° poslanec ODS Karel Haas.

„Jsem zvědav, aby to zase nebylo vycucané z prstu, jako tomu bylo u rozpočtu na letošní rok,“ zapochyboval Brabec a připomněl, že v tehdy prezentované částce nebylo zohledněno mimořádné zvyšování důchodů. Vládu pak připodobnil k pejskovi a kočičce: „V tomto případě tedy pět pejsků s kočičkami vařili dort a nějak to splichtili dohromady. A na ta čísla se nedalo spolehnout.“

Na jeho slova poslanec ODS reagoval tvrzením, že rozdíl v práci s čísly mezi hnutím ANO a současnou vládou je zásadní. „Pamatuji si na slova bývalé ministryně financí (Aleny Schillerové, pozn. red.), která v červnu na základě průběžného údaje o pokladním plnění státního rozpočtu strašila tím, že schodek se dostane někam ke 400 miliardám korun. Nyní ale tři měsíce po sobě deficit klesá a katastrofická slova hnutí ANO se nenaplňují,“ řekl Haas s dodal, že zatímco ANO pouze straší, vláda se opírá o tvrdá, reálná data o státním pokladničním plnění.

„Netvrdím, že bude dodržen letošní schodek 295 miliard přesně na korunu, ale věřím tomu, že vláda k tomu cíli směřuje,“ doplnil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda schválila státní rozpočet se schodkem 252 miliard korun. I při započtení úspor

Tagy:
Alena Schillerová státní rozpočet ODS ANO Richard Brabec vláda 360° Karel Haas ekonomika politika konsolidační balíček