Hladík: Na majitele nezateplených domů padla chudoba. Obhajoval dotace

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v Partii Terezie Tománkové

CO NA TO MINISTR (39)

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) obhajoval ve vysílání CNN Prima NEWS kritizovaný dotační titul nazvaný Oprav dům po babičce. V pořadu Co na to ministr uvedl, že v době energetické krize nejvíce trpěli majitelé rodinných domů bez potřebného zateplení. Ve vysílání se také vyjadřoval k průzkumu společnosti STEM, podle kterého má podrobné povědomí o Green Dealu jen jedno procento dotázaných.

Hladík se velmi zasadil o dotační program Oprav dům po babičce, který lidem zálohově proplácí rekonstrukce. Dotace míří zejména na zateplení, tedy do výměn oken, nových zdrojů energie nebo oprav střech. Kritici upozorňují, že se jedná o diskriminační program, protože peníze dostanou lidé, kteří už vlastní nějakou nemovitost.

To ale ministr odmítá. „Jestli byl někdo nejvíce zasažen vyššími cenami energií, byli to majitelé nezateplených rodinných domů. Vyplývá to jednoznačně z dat a analýz, které máme k dispozici. Ukazuje se, že právě u těchto lidí se projevila energetická chudoba,“ řekl Hladík v pořadu Co na to ministr.

Podle něj se měli naopak lépe lidé, kteří žijí v bytových domech s centrálním vytápěním. „Také jim rostly ceny energií. Nebylo to ovšem tak drakonické,“ uvedl dále Hladík.

Ministr také obhajoval, že peníze nejdou čistě ze státního rozpočtu, ale z evropských peněz. Jde o výnosy z emisních povolenek, jež jsou určené na zateplování nebo podobné energetické úspory. „Tedy abychom dokázali snížit množství spotřebované energie a zároveň lidem pomohli s cenami energií. Chci zdůraznit, že dobře renovovaný rodinný dům může snížit výdaje na energie až o 80 procent,“ dodal ministr.

Lidé nemají povědomí o Green Dealu

Hladík také komentoval průzkum, který vypracovala společnost STEM a Institut 2050. Podle něj má podrobné informace o Green Dealu jen jedno procento dotázaných. Dobře s ním je seznámeno jedenáct procent lidí a pár informací má 53 procent. Vůbec nic o problematice Zeleného údělu neví 32 procent dotázaných.

ČTĚTE TAKÉ: Vyšší daň na vodu než na sladkosti? Perverzní, míní Prouza. Křeček varoval před tlakem lobbistů

Hladík k datům uvedl, že je potřeba změnit energetiku a celkový přístup občanů. Stát je totiž velmi závislý na uhlí a budoucnost je podle něj postavená na obnovitelných zdrojích energie: průmyslových tepelných čerpadlech, větrných elektrárnách a také ve vodíku. „Změnu klimatu prožíváme každý z nás. Jsou to výkyvy počasí jako extrémní vedra, sucha, boučky nebo přívalové deště,“ uvedl Hladík.

Tagy:
energie dům STEM dotace KDU-ČSL Petr Hladík Zelená dohoda pro Evropu