Tahák na láhvi pomohl rozhodnout finále Evropské ligy. Brankář věděl, co má dělat

Brankář německého fotbalového klubu Eintracht Frankfurt Kevin Trapp si pomohl v penaltovém rozstřelu finále Evropské ligy proti skotskému Glasgow Rangers neobvyklým tahem. Na láhvi s pitím měl přilepený lístek se jmény střelců soupeře a jejich nejčastějším zakončením.

Tahák pomohl, protože Trapp ve čtvrté sérii lapil pokus Aarona Ramseye. A poté, co Rafael Borré svou penaltu proměnil, se stali fotbalisté Eintrachtu vítězi druhé nejprestižnější klubové soutěže kontinentu. V řádné hrací době skočilo utkání 1:1, ani v prodloužení gól nepadl, když k němu měl nejblíže ve 118. minutě glasgowský Ryan Kent, ale ztroskotal na Trappovi, který se mu vrhl pod nohy a střelu ze tří metrů zneškodnil.

Rozhodovaly tedy penalty. Trapp se nenápadně odklidil, vzal do ruky oranžovou láhev s pitím a kromě toho, že se občerstvil, ji také nečekaně „studoval“.

„Na láhvi měl nalepený tahák se jmény střelců a jejich oblíbené rohy pro penalty,“ popsal přímo ze Sevilly reportér deníku Bild Roland Palmert a doplnil: „Trenér brankářů Eintrachtu Jan Zimmermann připravuje Trappa na penalty i před každým zápasem bundesligy. Věděl tedy, co má dělat. Navíc mu na láhev přilepil onen tahák.“

Trapp se tak na rozdíl od rakouského trenéra Olivera Glasnera chystal na případný penaltový rozstřel skoro potají s koučem gólmanů. Glasner totiž den před finále ve španělské Seville před novináři tvrdil, že pokutové kopy netrénují, nemyslí na ně, protože chce utkání rozhodnout ještě před nimi.

Na penalty se připravil

„Ale já se na ně připravím,“ nechal se slyšet jedenatřicetiletý reprezentant Trapp, kterého po utkání označil Lothar Matthäus, mistr světa, legenda německého fotbalu a rekordman v počtu startů za národní tým, za momentálně nejlepšího brankáře na světě.

„Trappovi tahák zpočátku nepomáhal, protože první tři střelci Rangers své penalty bezpečně proměnili,“ popsal dění na trávníku německý deník Welt a připomněl, že vše rozhodl Trapp proti střídajícímu Aaronu Ramseymu, kterého nizozemský kouč Rangers Giovanni van Bronckhorst poslal na hřišti jen tři minuty před koncem prodloužení právě kvůli blížícím se penaltám.

Waleský reprezentant, který do Glasgowa přišel v lednu letošního roku na hostování z Juventusu Turín, se před klíčovým kopem pohyboval velmi pomalu a na poslední chvíli se rozhodl střílet doprostřed. Trapp to zřejmě tušil, protože neskákal vehementně k žádnému rohu, spíš se „sesunul“ k trávníku a levou nohou střelu vyrazil. Filip Kostić poté skóroval a Eintracht vedl po čtvrté sérii 4:3. Po úspěšném pokusu Kemara Roofeho proměnil rozhodující penaltu Kolumbijec Rafael Borré, který ve druhém poločase vyrovnal.

„Všichni jsme hrdinové. Podívejte se na to, podívejte se také na fanoušky. To je šílené,“ poznamenal po utkání Trapp, kterému věřil i jeho spoluhráč Ansgar Knauff. „Při penaltovém rozstřelu jsem málem dostal infarkt. Ale věděli jsme, že Trapp jednu penaltu chytne,“ citoval útočníka Welt.

Nebylo to však poprvé, kdy nějakému německému fotbalovému mužstvu pomohl „školní tahák“. Gólman Jens Lehmann použil stejnou metodu při čtvrtfinále mistrovství světa 2006 proti Argentině. On svůj „slavný tahák“ vytáhl před penaltovým rozstřelem ze štulpny. Také jemu nápověda pomohla, protože Němci přes Jihoameričany postoupili do semifinále.

Tagy:
Německo pití Skotsko brankář finále fotbal Evropská liga Eintracht Frankfurt Glasgow Rangers Sevilla penalty Oliver Glasner Kevin Trapp Ryan Kent