Ničení pralesů pokračuje. Brazílie znovu urychlila odlesňování Amazonie

Lesy v Brazílii

Brazílie po čtyřměsíčním útlumu urychlila odlesňování Amazonie. V říjnu tam vykáceli stromy na ploše 836 kilometrů čtverečních. Podle agentury AFP to odhalily satelity Národního ústavu vesmírného výzkumu (INPE).

Od ledna do října se letos v Amazonii vykácelo téměř 8 tisíc kilometrů čtverečních lesů, loni takové číslo bylo ještě o 500 metrů čtverečních větší. Situace se rychle zhoršuje od loňského nástupu prezidenta Jaira Bolsonara. V roce 2018 byly v Amazonii vykáceny lesy na zhruba 5 tisících kilometrech čtverečních.

Znepokojení vyvolávají také stále rozsáhlejší lesní požáry. V prvních deseti měsících letošního roku hořelo na více než 93 tisících místech. „Odlesňování i lesní požáry mají tutéž příčinu – chybí zde politika ochrany životního prostředí,“ sdělil Rômulo Batista z ochranářské organizace Greenpeace.

Viceprezident Brazílie Hamilton Mourao vzal minulý týden diplomaty z několika zemí na vyhlídkový let, aby jim ukázal, že situace v Brazílii není tak špatná, jak se říká. Několik nevládních organizací ale upozornilo, že vybral trasu nad územím, které není odlesňováním tolik zasaženo.

Situace v Amazonii se dostala i do kampaně před prezidentskými volbami v USA. Demokratický kandidát Joe Biden v kampani pohrozil, že jako prezident vyvodí důsledky, pokud bude odlesňování Amazonie pokračovat. Biden volby v listopadu vyhrál, Bolsonaro mu však doposud negratuloval.

Tagy: