Brilantní, nekompromisní a zatraceně epická bytost. Módní ikony truchlí za Westwoodovou

Ve čtvrtek 29. prosince přišel svět hned o dvě ikony. Sportovní nadšence zasáhla smrt legendárního Pelého, svět módy naopak oplakával královnu punku Vivienne Westwoodovou. Britská módní návrhářka patřila mezi nekonvenční průkopníky, její modely nejvíce proslavila skupina Sex Pistols. Vzpomínku na ikonickou ženu sdílely nejen hvězdy přehlídkových mol, ale také osobnosti stříbrného plátna.

Její výstřední návrhy ji v 70. letech katapultovaly ke slávě, a ačkoliv jí později hrozil i krach, vše ustála. Westwoodová zanechala stopu v celé popkultuře. Její modely nosila skupina Sex Pistols, britští politici jako někdejší premiérka Margaret Thatcherová i filmová Carrie Bradshawová v Sexu ve městě, píše web Hollywoodlife. Pro mnohé proto byla zpráva z 29. prosince obrovskou ranou.

„Vivienne zemřela pokojně a obklopena rodinou a přáteli v Londýně. Do poslední chvíle pokračovala v tom, co milovala. Navrhovala a pracovala na svém umění, psala knihy a měnila svět k lepšímu. Svět potřebuje lidi jako Vivienne, aby měnili svět k lepšímu,“ znělo v prohlášení na jejích sociálních sítích. Do módního nebe se k řadě dalších ikon připojila ve věku 81 let.

Poté, co se smutná zpráva rozšířila, začaly celebrity, kolegové i modelky vzpomínat na ženu, která se proslavila například posprejovanými modely, spínacími špendlíky, žiletkami, zipy nebo psími obojky. Její fanclub byl nesmírně široký, uznání se jí dostalo i od zesnulé britské královny. Alžběta II. jí v roce 1992 udělila řád Britského impéria, uvádí web Vanity Fair.

Pro mnohé jsi byla sluncem

Dříve členka Spice Girls, nyní populární návrhářka a manželka fotbalové ikony Davida Buckhama – Viktoria Beckhamová – se k smrti Westwoodové vyjádřila na Instragramu. „Jsem nesmírně smutná, když se dozvídám o odchodu legendární návrhářky a aktivistky, dámy Vivienne Westwoodovové. V této neuvěřitelně smutné chvíli jsem v myšlenkách s její rodinou,“ napsala.

Emotivní vzkaz spolu s řadou nejen společných fotografií sdílela supermodelka Bella Hadidová. Symbolicky připojila i snímek z přehlídkového mola, na němž si před návrhářku klekla a překvapené ikoně předávala kytici květin. „Královna punku. Od prvního dne, kdy jsem tě potkala, až do posledního, kdy jsem tě viděla, jsi mě nutila se usmívat, naslouchat, učit se a milovat více než předchozí den. Navždy budu vděčná, že jsem mohla být na tvé oběžné dráze, protože pro mě i další jsi, Vivienne, byla sluncem,“ uvedla modelka.

Svou vzpomínku rozšířila i o výčet předností Westwoodové. „Nejúžasnější, nejzábavnější, nejskromnější, nejkreativnější, nejvíc badass a zatraceně epická lidská bytost, která chodila po této zemi. Byla jsi mou inspirací a idolem ve všem. Odpočívej v pokoji, budeš mi chybět,“ dodala.

Skutečný genius

Supermodelka 90. let Christy Turlingtonová označila Westwoodovou za „tvůrkyni změn a ekologickou osobnost“. „Předběhla vše. Umělkyně, punkerka, pracující matka a také návrhářka, jejíž značka je dnes stále stejně aktuální jako kdykoliv předtím. Měla jsem to štěstí, že jsem ji mohla poznat v důležité fázi své kariéry,“ podotkla.

Poctu vyjádřila také dcera legendárního Franka Sinatry, zpěvačka Nancy Sinatra. „Je mi to tak líto. Bůh vám žehnej, paní Westwoodová,“ uvedla.

O něco osobnější vzkaz připojila hvězda seriálu a filmů Sex ve městě Kim Cattrallová, která ztvárnila rozpustilou Samanthu. „Skutečný génius, který nikdy neztratil svou severskou kuráž. Krátký příběh – stylistka z Los Angeles mi poslala troje šaty od různých návrhářů na premiéru filmů. Do Londýna šaty dorazily nečisté a potřebovaly upravit. Byla jsem na dně, dokud mě kamarádka nevzala k Vivienne, která mi během tří dnů ušila nové šaty na každou z premiér. Nikdy jsem nezapomněla na její velkorysost a laskavost. Zachránila mi den,“ zdůraznila.

Bez osobních vzpomínek sdíleli fotografii nadané umělkyně i další osobnosti. Herečka a modelka Zendaya, herečka Lisa Rinnaová či dcera hollywoodské hvězdy Sylvestra Stallona – Scarlett – na svých sociálních sítích zveřejnily stejnou černobílou fotografii Westwoodové v triku s nápisem: „Buď rozumný. Požaduj nemožné.“

Jaká to pekelnice a talent

Hvězda seriálu Čarodějky Rose McGowanová uvedla, že byla odchodem „opravdové punkerky hluboce zarmoucena“. „Jaká to pekelnice, jaký talent,“ dodala ke snímku, na němž oblékla právě model Westwoodové. „Módní ikona, která nám bude chybět,“ napsala krátce zpěvačka Dua Lipa.

Na legendární návrhářku zavzpomínal také televizní moderátor Jonathan Ross: „Odpočívej v pokoji, velká Vivienne Westwoodová. Unikátní. Brilantní. Nekompromisní. Díky, Viv,“ ocenil módní ikonu na sociální síti. Obdobně Westwoodovou vyzdvihla také vdova po Johnu Lennonovi, Yoko Ono: „Odpočívej v pokoji, Vivienne. Jaká to žena – tak mladá srdcem, motivovaná, krásná a elegantní. Posílám láska a nejhlubší soustrast Andreasovi, Benovi, Josephovi a rodinám. S láskou Yoko.“

Tagy: