Británie jako první schválila použití vakcíny proti covidu od Pfizera a BioNTechu

Očkování

Británie schválila použití vakcíny

Velká Británie se stala první zemí na světě, která schválila vakcínu proti koronaviru od firem Pfizer a BioNTech pro široké užití. Britská regulační agentura MHRA uvedla, že látka poskytuje až 95procentní ochranu a je bezpečná.

Podle BBC si Spojené království již objednalo 40 milionů kusů vakcíny, kterou se po dvou dávkách může nechat naočkovat 20 milionů lidí. V blízké době by mělo být k dispozici přibližně 10 milionů dávek, přičemž první dorazí do Velké Británie v příštích dnech.

Odborníci apelují na britskou veřejnost, aby i přes možnost očkování dodržovala koronavirová opatření. Zároveň vypracovali prozatímní seznam lidí s největším rizikem nákazy, mezi které patří obyvatelé a zaměstnanci pečovatelských domů, lidé nad 80 let a další zdravotní a sociální pracovníci. Hromadná imunizace všech osob nad 50 let i mladších lidí se zdravotními riziky podle nich začne, jakmile bude v roce 2021 k dispozici více vakcín.

Vývoj vakcíny obvykle trvá několik let

Očkovací látka od společností Pfizer a BioNTech je vytvořena na bázi mRNA a využívá malý fragment genetického kódu z pandemického viru, aby naučil tělo bojovat proti koronaviru a budovat si imunitu.

Jedná se o nejrychlejší proces, kdy koncept vakcíny přešel k realitě. Obvykle vývoj trvá několik let.

Tagy: