Do Evropy dorazil „Troll z Trondheimu“. Jev z Grónska přinesl tuhý mráz i řadu výstrah

V posledních dnech se Velká Británie připravovala na příchod „Trolla z Trondheimu“. Jev, který vznikl nad Grónském a v oblasti Skandinávie, s sebou do Spojeného království přinesl nejen mrazivé teploty. V platnosti je řada výstrah, a to jak pro řidiče, tak chodce. Na některých místech mohou v noci na pátek teploměry naměřit až -20 °C, dorazit by měly i sněhové kalamity. Britská média „arktickému obrovi“ přičítají i smrt tří lidí při autonehodách.

Komplikace v dopravě, stovky domácnosti bez proudu a teplotní hodnoty, na něž není Británie vůbec zvyklá. Tak vypadalo čtvrteční ráno po příchodu „Trolla z Trondheimu“. Britští meterologové v posledních dnech před tímto mrazivým obrem veřejnost hlasitě varovali, a to zejména skrze vydané výstrahy. Žlutá varování před sněhem a náledím platí v Anglii, Skotsku, Severním Irsku a Walesu až do neděle.

„S tím, jak se nad Velkou Británií usazuje arktická mořská vzduchová ‚hmota‘, mohou teploty značně klesat, a to zejména v noci či na místech, kde bude sníh. Během dne nečekejte teploty vyšší než pár stupňů nad bodem mrazu,“ vzkázal hlavní expert britského meteorologického úřadu Steve Willington. A jeho slova se již v noci na čtvrtek vyplnila.

Stovky domácností bez proudu

V Anglii teploty v noci klesly až k -9 °C a místa, kde běžně nesněží, zasypal lehký poprašek a potrápila silná námraza či zmrazky. „Troll“ má mít za následek i oběti.

V hrabství Surrey britská média jako Daily Mail nebo Express přisuzují smrt jednoho člověka na vrub mrazivému počasí. Cyklista zde zahynul po ranní srážce s autem. Podíl na kolizi mělo mít údajně vzniklé náledí. Později doplnili, že v západním Cornwallu – který zasáhly mrazy – v noci na čtvrtek po srážce aut zahynuli dva muži.

Naopak na západě země řešily ve vztahu k „Trollovi“ komplikace stovky domácností. V Devonu a Dorsetu se v mrazech opraváři potýkali se zamrzlými kabely a transformátory. V důsledku arktického počasí bylo bez proudu více než 450 domácnost v okolí města Plymouth, dalších 250 v oblasti Bridportu a 240 domácností u Bidefordu. Komplikace spojené s „mrazivým obrem“ zaznamenaly i další částí Spojeného království jako Irsko nebo Skotsko, kde padal sníh.

Arktické Skotsko

Očekává se, že místy by v následujících dnech mohlo napadnout až deset centimetrů sněhu. Stejně tak se podle odborníků zvýší riziko sněžení v pobřežních oblastech nebo ve vyšších polohách.

První sníh ve Skotsku narušil provoz řady škol, a to zejména v hrabství Aberdeenshire. Některé instituce byly buď předčasně uzavřeny nebo v nich začalo vyučování později poté, co v oblasti napadlo až pět centimetrů sněhu.

Právě ve Skotsku by se situace s koncem týdne měla nadále nejvíce zhoršovat, píše web The weather outlook. „Model britské meteorologické služby ukazuje, že v noci ze čtvrtka na pátek klesnou na Skotské vysočině teploty až na -17 °C a podle některých počítačových modelů může být dosaženo až -20 °C,“ uvádí.

Tagy: