Británií otřásá skandál. Státní klinika měla děti tlačit do změny pohlaví, ty nyní litují

Britská klinika měnila dětem pohlaví. Mnohé znich nyní litují.

Změna pohlaví u dětí v Británii

Britský zdravotnický systém zřejmě čeká tisíce žalob od pacientů, kteří podstoupili nebo chtěli podstoupit změnu pohlaví na jediné státní klinice, která ji prováděla. Kauza přerůstá v obří skandál. Podle některých odborníků nezletilé pacienty ke změně pohlaví klinika v podstatě tlačila.

Tavistocká klinika v severním Londýně – jediné státní zařízení, které posledních 30 let provádělo změnu pohlaví u mladých Angličanů. Audity opakovaně ukazovaly, že zde nezvládají rostoucí množství pacientů. Lékaři proto šidili diagnostiku, konzultace a operovali jako na běžícím pásu.

„Hodně lidí, se kterými jsme mluvili, si myslelo, že děti neměly možnost vyjádřit souhlas. A pak zde byly obavy, že byly děti nevhodně tlačeny ke změně pohlaví,“ uvedl bývalý zaměstnanec kliniky, psychiatr David Bell. Podle auditní zprávy z února letošního roku klinika „zaujímala nekritický přístup a případy nezkoumala, často aby vyhověla očekávání dětí a rodičů“.

Tisíce zájemců o změnu pohlaví naopak uvízly na čekacích listech – i na dva roky. A zatím brali rizikové léky na oddálení puberty. Někteří hledali pomoc na soukromých klinikách. „Stálo to docela dost peněz, ale teď můžu konečně pokročit se svou změnou pohlaví, místo abych trčela na zdánlivě nekonečném čekacím seznamu,“ uvedla Sonja Howelsová, jedna z pacientek.

Pacineti zvažují hromadnou žalobu

Klinika se přesto podle auditorů snažila operovat co nejvíce pacientů, místo aby s nimi odborně pracovala. „Výsledkem je, že děti byly velmi vážně poškozeny,“ dodal Bell. Letos úřadům došla trpělivost – kliniku nařídily příští rok uzavřít. Tím ovšem britský zdravotnický systém de facto uznal pochybení, a otevírá tak dveře možným žalobám.

„Nejsme si vědomi žádných žádostí o kompenzaci od našich pacientů,“ uvedla Tavistocká zdravotnická nadace. Aktivisté a právníci ale zaznamenali stovky bývalých pacientů, kteří změny pohlaví litují – mají pocit, že byli coby děti ošizeni a poškozeni. Nevylučují hromadnou žalobu, jaké už kvůli zbrklým změnám pohlaví řeší soudy ve Spojených státech.

Tagy: