Neunesl mrzačení civilistů a smrt kamaráda. Brit se po návratu z ukrajinské fronty oběsil

Harry Gregg odešel ve 23 letech dobrovolně bojovat na Ukrajinu. Po návratu z fronty trpěl posttraumatickou stresovou poruchou, následkem drsných zkušeností z fronty. Mladík si den po svých 25. narozeninách vzal život. O případu informovala zahraniční média.

Harry neměl žádný vojenský výcvik, přesto se v roce 2022 rozhodl, že pomůže Ukrajině bojovat proti Rusku. Jeho rozhodnutí podle rodiny podpořila slova tehdejší britské premiérky Liz Trussové. Ta tehdy prohlásila, že absolutně podporuje všechny Brity, kteří chtějí odjet bojovat proti Rusům.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrá reakce Ukrajinců na papeže: Rusové nepostupují Evropou jen proto, že jim v tom bráníme

„Řekl mi: ‚Mami, oni nás potřebují. Udělal jsem nějaké špatné věci a chci to společnosti vrátit‘,“ popsala Harryho rozhodnutí podle webu Eastern Daily Press jeho matka Sandi Greggová.

Třiadvacetiletý mladík vyrazil na Ukrajinu a okamžitě šel na frontu. Byl svědkem smrti svých spolubojovníků. „V zákopech, když do nich stříleli, mu jeho kamarád řekl, aby držel hlavu skloněnou. O deset minut později byl střelen do hlavy a Harry musel svého přítele uložit do vaku,“ vyprávěla Greggová zážitky svého syna.

Tvrdila, že Harry byl svědkem ruských zvěrstev včetně mrzačení civilistů, mezi nimiž byly i děti. „Říkal mi o věcech, které viděl a věděl, že se jich už nikdy nezbaví,“ uvedla.

O pomoc prosil i armádu

Po návratu z Ukrajiny to už podle jejích slov nebyl on. „Dříve třískal dveřmi a smál se. Když se vrátil, byl smutný a zlomený,“ popisovala syna podle deníku Daily Mail. Mladík trpěl posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD), se kterou se neuměl vypořádat. Podle Greggové zkoušel mluvit s britskou armádou, aby mu s PTSD pomohla, ale ta ho odmítla, protože neměl služební číslo.

15. prosince loňského roku si Harry vzal život. Vyšetřování jeho smrti bylo v Norfolku uzavřeno minulý týden. Mladík se oběsil den po svých 25. narozeninách.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vojska NATO se připravují na Rusko

Tagy: