Putin je vyšinutý despota. Třetí světová válka už začala, míní bývalá vicepremiérka Ukrajiny

Existuje jen jeden způsob, jak zastavit Putinovo tažení na západ. Pro deník The Sun to řekla bývalá vicepremiérka Ukrajiny Ivanna Klympušová-Cincadzeová. Podle političky už třetí světová válka začala a jakékoliv naděje na vyjednávání s Ruskem o míru jsou naivní.

„Jakákoliv mírová jednání s vyšinutým despotou jen povedou k tomu, že si část Ukrajiny nechá pro sebe. Rusko musí být oslabeno a izolováno,“ řekla pro The Sun bývalá vicepremiérka Ukrajiny Ivanna Klympušová-Cincadzeová. Podle bývalé novinářky a političky je jediným možným řešením války na Ukrajině sjednocení světa proti Ruské federaci. „Opravdu si myslím, že jde již o probíhající třetí světovou válku. Už předevčírem bylo pozdě jednat,“ varovala západní státy před váhavostí.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci děkují do Prahy za drony. Používat by je chtěla i česká armáda, zatím ale nemůže

Podle političky existuje pouze jedno řešení, jak Putinův postup na západ zastavit. Efektivním řešením by bylo zničení ruského impéria jako nacistického Německa po druhé světové válce. Žádné vyjednávání by nefungovalo. „Nevidím důvod, proč bychom měli věřit, že by Putin skutečně dodržel jakýkoliv ze závazků,“ zmínila bývalá vicepremiérka pro britský bulvární deník.

Kámen úrazu tkví podle ní ve strachu Západu a členských států NATO, jak by rozpadlé Rusko mohlo vypadat. „Společnost může být občas velmi hloupá nebo si přinejmenším alespoň zacpe uši, aby nemusela poslouchat realitu.“ Zároveň varovala, že izolace a konec Putinovy říše může být jedinou šancí, jak zachránit Evropu.

S válkou na Ukrajině, napětím mezi Ruskem a NATO a konfliktem mezi Izraelem a Palestinou se téma třetí světové války začalo skloňovat v médiích čím dál častěji.

K podobnému názoru Klympušové-Cincadzeové se kloní například člen Ukrajinské akademie geopolitiky a geostrategie Stanislav Želichovský. „Třetí světová válka začala, a to už před dvěma lety. Může sice skončit mezi hranicemi Ukrajiny a Ruska, reálně však hrozí, že se rozšíří i do dalších zemí,“ tvrdí ŽelichovskýPodle analýzy respektovaného think tanku Německé rady pro zahraniční vztahy by se mohl plošný konflikt rozpoutat do šesti let. Za podmínky, že se nepodaří Rusko na Ukrajině vojensky porazit.

Tvrzení, že bychom se ocitli na prahu celosvětového konfliktu, nebo že by už probíhal, naopak odmítá vojenský expert a britský podplukovník ve výslužbě Glen Grant. „Nestojíme na prahu třetí světové války, spíše to připomíná druhou studenou válku,“ uvedl pro Espreso TV. Podle Granta by další možnou válku vyvolal případný útok na NATO nebo útok Číny na Tchaj-wan. Ani jeden ze scénářů ale podle něj v blízké době nehrozí.

Téma možné třetí světové války jsme zpracovali také v následujících článcích:

🟥 Třetí světovou válku mohou odstartovat dvě události. Ukrajina ani Izrael to není, říká expert

🟥 Šest let do třetí světové války? Analýza věští, že po porážce Ukrajiny by Rusko napadlo NATO

🟥 Expert Želichovský: Třetí světová válka už začala. Ukrajina získává čas, aby se svět připravil

🟥 Putin má plán na eskalaci rozsáhlé války. Podívejte se na její detailní časovou osu

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „A kdo to řekne Putinovi?“ CNN popisuje, jak známý oligarcha dohadoval výměnu Navalného

Tagy:
válka Vladimir Putin NATO Ukrajina Rusko The Sun Třetí světová válka ruská invaze na Ukrajinu Glen Grant Ivanna Klympush-Tsintsadzeová Želichovský