Brity trápí inflace, na korunovaci ale šly miliardy. Pomůže to britské ekonomice?

Až dvě a půl miliardy korun by měla podle odhadů odborníků stát korunovace britského krále Karla III. Tato závratná suma je trnem v oku nejen zarytým odpůrcům ostrovní monarchie. Částka se navíc může i více než zdvojnásobit, a to kvůli nákladům na zajištění bezpečnosti. Mnohé ale nasvědčuje tomu, že právě pompézní oslavy by mohly ve skutečnosti nakopnout pokulhávající britské hospodářství.

Až sedm milionů britských domácností má aktuálně problém zaplatit účty za energie. Dvouciferná inflace a rostoucí životní náklady ostře kontrastují s okázalostí chystaného korunovačního šílenství.

Podle průzkumu bulvárního deníku Daily Mail si téměř 70 procent Britů myslí, že náklady na fungování královské rodiny by se měly významně snížit. A více než polovina je proti financování korunovace ze státního rozpočtu. „Mnoho Britů má opravdu problém vyjít s penězi,“ potvrdil profesor University College London Robert Hazell.

ČTĚTE TAKÉ: Jako první královské dítě chodil do školy. Alžběta II. kvůli Karlovi ředitele „grilovala“

Podle zjištění reportéra CNN Prima NEWS Patrika Kaizra se i přesto najde v britské metropoli mnoho lidí, kteří financování nadcházejícího ceremoniálu ze státního rozpočtu podporují. „S mnohými jsme o tomto problému hovořili a tvrdili nám, že jim vysoké náklady na korunovaci nevadí. Že to bude mít pro Británii a její ekonomiku velký význam. Mají k tomu velmi ambivalentní vztah. Říkají, ať si peníze utratí, taková událost se uskuteční jednou za sedmdesát let,“ uvedl reportér přímo z centra Londýna.

Současně připomněl ekonomické analýzy, podle nichž by měly jen hospody, restaurace a bary během nadcházejícího víkendu utržit o 350 milionů liber (9,3 miliardy korun) více než jindy. To je více než trojnásobek nákladů na korunovaci. „Sem do Windsoru proudí zástupy lidí z celého světa,“ uvedl provozní jedné z britských hospod Paul Abbott.

V hlavní roli se přitom představí Čechům dobře známý nápoj. Britská Asociace hospod odhaduje, že během víkendu se po celém království vypije úctyhodných 62 milionů čepovaných piv.

K tomu dopomůže mimo jiné i mimořádné prodloužení otevírací doby hospod a barů, které zůstanou v provozu o dvě hodiny déle než běžně, tedy do jedné ráno. A pro hosty bude připravené i speciální korunovační pivo.

Kvůli loňským oslavám platinového výročí královny Alžběty II. přijelo do Londýna asi o 2,5 milionu turistů více než jindy, korunovace krále Karla III. by měla mít podobný efekt. Mimořádné veselí tak může nastartovat jarní sezónu a dát trhu potřebný impulz.

Podívejte se na zajímavé dokumenty o britské královské rodině na prima+.

Tagy: