Jako první královské dítě chodil do školy. Alžběta II. kvůli Karlovi ředitele „grilovala“

Na blížící se korunovaci se připravuje snad celá Británie – včetně školy Hill House, do které král nastoupil ještě jako mladý princ v roce 1956. Stal se prvním členem královské rodiny, který získal základní vzdělání mimo domov.

Nadšení. Taková atmosféra panuje mezi žáky Hill House, kteří pilně nacvičují zpěv britské hymny. Připravují se totiž na korunovaci krále Karla III. a dobře vědí, že za zdmi školy se vzdělával i on sám.

„Moc se mi líbí, že král chodil do naší školy a také že nosil naši uniformu. Pravděpodobně byl v této místnosti. Je prostě vzrušující vědět to,“ svěřila se jedenáctiletá žákyně Lola Stewardová. Rodinná základní škola v luxusní londýnské čtvrti Knightsbridge se nachází v blízkosti Buckinghamského paláce. Roční studium stojí v přepočtu přes půl milionu korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vstupy z Londýna, komentář expertů i zákulisí. Sledujte speciál ke korunovaci Karla III.

Budovu zdobí dobové fotografie z celé 72leté historie instituce. Nechybí ani snímky ze 7. listopadu 1956 – tehdejší zaměstnanci na nich vítají prince z Walesu v jeho první školní den. „Do té doby byly všechny královské děti vzdělávány vychovateli a chůvami v domácnosti, nikdy nechodily ven. Můj otec byl pozván na čaj s královnou do Buckinghamského paláce. Samozřejmě souhlasil, sešel se s ní a ona ho, jak se říká, grilovala. Nakonec řekla: ‚Myslím, že tohle je ta správná škola, kam by měl Charles chodit.‘ A tak se také stalo,“ vzpomínal nynější ředitel školy Richard Townend.

Vznik školy s poselstvím

Jeho otec založil Hill House v roce 1951. Jeho cílem bylo poskytovat anglické vzdělání žákům z rozrůstající se londýnské mezinárodní komunity. Jako voják, který prožil druhou světovou válku, věřil, že sbližování dětí z mnoha zemí v raném věku je cestou k míru. „Byl přesvědčen, že jedinou cestou k lepší, mírumilovnější budoucnosti je naučit děti, že mír vychází z přátelství a z toho, že si vážíme každého. Všechny národy jsou stejné, všechny děti jsou stejné,“ doplnil Townend.

Studenti Hill House jsou na královské propojení hrdí. A to přesto, že v instituci Karel strávil pouze necelý rok, než přešel do elitní internátní školy západně od Londýna. „Británie je nyní jednou z mála zemí, která má monarchii. A myslím si, že je skvělé mít krále, který nás podporuje a který je pro náš lid vzorem,“ uvedl třináctiletý Alessandro Maschio.

S budoucím králem se údajně zacházelo jako s jakýmkoli jiným žákem – nosil školní uniformu se  zlatým svetrem a chodil bez ochranky ulicemi na nedaleké sportovní hřiště.

„Opravdu se nemohu dočkat, až uvidím všechny pohromadě. Celou zemi, jak slaví, sleduje to v televizi nebo se na to jde podívat. A těším se na velkou oslavu a na to, jak se země sjednotí díky tak významné události,“ doplnil třináctiletý James Harris. A na co se současní žáci těší nejvíce? Až uvidí svého nového krále s korunou na hlavě.

Podívejte se na zajímavé dokumenty o britské královské rodině na prima+.

Tagy: