Brutální čin bratrů z Tymákova: Jeden zavraždil sekerou rodiče, druhý kladivem soka v lásce

Vojtěch a Jaroslav Hrdličkovi. Bratři, kteří se rozhodli vzít osudy svých blízkých do vlastních rukou, a to tím nejhorším možným způsobem. První z nich sekerou ubil svého otce a macechu. Než se obyvatelé malé vesnice na Plzeňsku stačili z hrůzné vraždy svých sousedů vzpamatovat, vyšetřovali kriminalisté další. Jen o pár měsíců později vraždil i druhý z bratrů, když se chtěl zbavil soka v lásce. Nešťastně se totiž zamiloval do své nevlastní sestry. Děsivý příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Jaroslav stál opřený o policejní vůz zaparkovaný na ulici a před očima si znovu promítal hrůzný obraz, který před několika minutami uvnitř domu svého otce spatřil. Zakrvácená těla otce a macechy s množstvím ran od sekery. Nemělo cenu se je pokoušet oživit. Jaroslav tušil, kdo má jejich smrt na svědomí. Myšlenky v jeho hlavě předháněly jedna druhou. Vrahem musel být určitě jeho bratr Vojtěch. Sám Jaroslav si přitom nedokázal ani představit, že něco takového mohl udělat. Tedy alespoň v daný okamžik. O pár měsíců později byl v hledáčku kriminalistů z oddělení vražd i on.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po styku vyhodil dívku v Jihlavě z okna. Bál se, že nezemře, tak po ní skákal a škrtil ji kabelem

Bratři vyrůstali v Tymákově od útlého věku. Obyvatelé malé obce na jihu Plzeňska znali Hrdličkovy jako slušnou rodinu šikovného řemeslníka. Vojtěch i Jaroslav byli bezproblémoví chlapci. Zlom ale nastal až poté, co rodinu opustila jejich matka, kterou brzy v domácnosti vystřídala macecha. Tím podle pozdějších psychologických vyšetření začalo pro oba bratry peklo v podobě týrání ze strany macechy i jejich vlastního otce.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Psychické trýznění přitom pokračovalo až do jejich dospělosti. Navenek však rodina působila úplně jinak. I proto úřady neměly problém s tím, když si manželé ke dvěma vlastním synům pořídili ještě dvojici dívek do pěstounské péče.

Spory s rodiči vygradovaly v létě roku 2012 ve chvíli, kdy se od nich odstěhovaly i dospělé dívky a manželé zůstali sami. Jeden z bratrů totiž v tu dobu už zakládal vlastní rodinu, narodilo se mu dítě a nechtěl už s otcem a macechou sdílet domácnost.

„Otec chtěl, abych se s družkou a malým nastěhoval k nim do baráku. Že se o ně nemá kdo starat. Počítali s tím, že jim družka bude uklízet a já se postarám o vše ostatní včetně baráku. Ale já se v té době staral o dědu s babi. Říkal jsem otci, že až budou staří, také se o ně postarám,“ prohlašoval později u soudu Jaroslav. S tím se ale rodiče nechtěli smířit. Podle výpovědí měli začít synovi vyhrožovat, že se postarají o to, aby o svého syna přišel a byl svěřen právě jim.

Bratrská „výpomoc“

Nešťastný Jaroslav dostal z otce a macechy strach a se situací si nevěděl rady. Svěřil se svému bratru Vojtěchovi. Tomu zřejmě už s trýzněním ze strany rodičů došla trpělivost a rozhodl se zakročit. Když Jaroslav přijel do domu svých rodičů o pár dní později, objevil je ubité sekerou na podlaze jedné z místností.

Podle následně provedené pitvy zasadil vrah svým obětem nejméně dvacet ran. Takový útok neměli šanci přežít. Jaroslav tušil, že vrahem je právě Vojtěch. Přehrával si v hlavě, co všechno mu o své bezvýchodné situaci řekl, a přemítal, zda se jeho bratr rozhodl zakročit právě tak brutálním způsobem.

Kriminalistům v první chvíli ale nic nepřiznal. Jeho podezření se potvrdilo až druhý den, když Vojtěch svého bratra navštívil. Sám mu měl během procházky v lese přiznat, co provedl. „Druhý den brácha přijel, šli jsme se projít. Řekl mi, že to udělal on. Nechtěl jsem vědět podrobnosti. Rozhodl jsem se, že to nikomu neřeknu. Vím, že brácha zachránil mému malému život, protože ti dva by mu ho zničili. Brácha je po družce a synovi pro mě nejdůležitější člověk na světě,“ tvrdil u soudu Jaroslav.

Vojtěch se o pár dní později ke všemu přiznal i policistům a soud mu určil trest ve výši 19 let vězení.

Zamiloval se do nevlastní sestry

Zatímco si Vojtěch odpykával dlouhý trest, život rodiny Hrdličkových v Tymákově pokračoval dál. Zhruba po roce od dvojnásobné vraždy Jaroslav od své přítelkyně odešel a do domu svých rodičů nastěhoval už dospělou nevlastní sestru, kterou jeho otec s macechou vychovávali jako pěstouni. Ta v té době měla přítele, nevlastní bratr se do ní ale zamiloval. Stále častěji se se svým sokem v lásce dostával do konfliktů. Hlavně mu vadilo, že mladík nepracoval a nechával se od Jaroslavovy nevlastní sestry živit.

Vzájemná nevraživost vyvrcholila v září 2013. Oba muži spolu jeli dodávkou pro železo a hádka přerostla v ostrý spor. Jaroslav zastavil auto u lesa a zasadil partnerovi své nevlastní sestry několik ran kladivem do hlavy. Zraněného pak ještě několikrát bodl nožem do krku. Mladík na místě vykrvácel. Jaroslav pak tělo zavezl dál do lesa a schoval v roští. Doma z rukou smyl krev a vyčistil i svou dodávku. O den později ale svědci objevili mrtvé tělo a kriminalistům bylo brzy jasné, že i druhý z bratrů Hrdličkových je vrahem. Soud ho poslal do vězení na 14,5 roku.

Tagy:
vražda vězení rodiče Plzeňský kraj bratři neshody Tymákov Zvlášť závažné zločiny nevlastní sestra Vojtěch Hrdlička Jaroslav Hrdlička