Brutální týrání malého kotěte málem skončilo jeho smrtí, případem se zabývá policie

Zhruba čtyřměsíční kotě s gumou uvázanou přes hlavu a čelist tak silně, že zarostla do kůže – takový pohled se naskytl obyvatelce Dvora Králové nad Labem, když šla poslední říjnovou sobotu venčit svého psa. Neváhala a ihned kontaktovala městskou policii, což kotěti zachránilo život. Upozorňujeme, že fotografie jsou drastické.

Strážnici z místa ihned zavolali Ivě Pelíškové z Kočičího depozita Dvůr Králové nad Labem, se kterým má město smlouvu. Ta se okamžitě spojila s veterinární lékařkou Lucií Krtičkovou, která se zuboženého mladého kocourka ujala. „Byl na tom velmi špatně. Kolem krku měl omotanou gumu, která byla zařezaná skrz kůži až po lebku. Vypadalo to, že umře, ale teď už je po operaci, baští a je spokojený,“ popisuje veterinářka.

Během operace bylo potřeba odstranit gumu, ránu bylo potřeba důkladně vyčistit a zašít. „Kolem hlavičky je obrovská rána, která je v tuhle chvíli sešitá, jsou tam zavedeny drény, aby to nehnisalo, protože rána byla kontaminovaná a tlamička se také musela ošetřit,“ líčí Krtičková. Kocourek byl silně podvyživený, dehydrovaný, zablešený a trpěl ušním svrabem. Také napadá na zadní tlapky, čekají ho tak ještě další vyšetření. Veterinářka bude podle svých slov podávat podnět na Krajskou veterinární správu.

Podle mluvčí Městského úřadu Dvoru Králové nad Labem Miroslavy Kameníkové rozhodně není časté, aby někdo volal strážníky k tak brutálním případům. „Mluvila jsem s pracovníky životního prostředí, kteří mi sdělili, že případem se bude zabývat orgán na ochranu zvířat proti týrání, a to pravděpodobně v součinnosti s policií,“ říká Kameníková.

Kocourek, který dostal jméno Fenix, se zatím projevil jako pravý bojovník. Hned druhý den po operaci už dokázal bez problémů přijímat potravu, a to i přesto, že nebylo vůbec jasné, zda operaci kvůli odstranění gumy z hlavy a tlamičky přežije.

Tagy: