Všichni, nebo nikdo. San Jose nehodlá přistoupit na „Haškův“ zákaz pro ruské hvězdy NHL

Praha se po třech letech připravuje na příjezd týmů NHL. Tentokrát se výlet zámořské soutěže do Evropy týká San Jose Sharks a Nashville Predators. Legendární brankář Dominik Hašek by si stejně jako české ministerstvo zahraničí přál, aby slavné organizace dorazily kvůli válce na Ukrajině v okleštěné sestavě. Konkrétněji řečeno bez ruských hokejistů. A to se především „žralokům“ nelíbí. Vzkazují: „Buď přijedeme všichni, nebo nikdo.“

Sportovní svět od začátku války na Ukrajině trhá vazby s Ruskem. Nicméně v některých jeho koutech se od února nic nezměnilo. Jedním z nich je nejlepší hokejová liga světa. Vedení NHL angažmá Rusů nevadí. Nijak ho nezvedá ze židle ani to, že velká osobnost kanadsko-americké show Alexandr Ovečkin má na profilové fotografii na Instagramu strůjce konfliktu – prezidenta Vladimira Putina.

Kdyby bylo na nejslavnějším českém brankáři Dominiku Haškovi, ruským hráčům v NHL by pozastavil smlouvy. To samozřejmě osobně zařídit nemůže, větší vliv už má v případě Global Series. Tedy speciálního dvojutkání NHL mezi San Jose Sharks a Nashville Predators, které 7. a 8. října hostí pražská O2 arena.

Jakmile bylo rozhodnuto o tom, že do tuzemské metropole po třech letech znovu zamíří slavná soutěž, Hašek se okamžitě ozval. Podle něj je neakceptovatelné, aby se tento výlet týkal i ruských hokejistů, kterých mají oba dotčené týmy hned několik.

Nezůstal ale jen u twitterových řečí, obrátil se i na české ministerstvo zahraniční, které je jeho iniciativě nakloněné. Resort proto zaslal vedení NHL dopis, ve kterém upozornil, že by žádný stát schengenského prostoru neměl vydávat víza ruským hráčům. Náměstek ministerstva Martin Smolek dodal, že v psaní bylo rovněž poukázáno na právě probíhající unijní jednání o zákazu vstupu i pro ty Rusy, kteří už mají platná víza v ruce.

Vedení NHL nemá žádné obavy

Nezdá se však, že by této žádosti NHL vyhověla. Šéf San Jose Mike Grier – od léta první generální manažer tmavé pleti v soutěži – dokonce pohrozil tím, že v případě neudělení víz ruským hokejistům jeho organizace se dvojzápas vůbec nemusí konat.

„Buď poletíme všichni, nebo nikdo,“ řekl Grier novinářům na tréninkovém kempu. „Jsem přesvědčený, že fungujeme jako jeden tým. To, co se ve světě děje, není chyba hráčů. Neudělali nic špatného, proto si nemyslím, že by za to měli být trestáni,“ dodal. Kapitán „žraloků“ Logan Couture potvrdil, že pokud má San Jose vyrazit do Česka, měli by cestovat všichni.

„Samozřejmě, že je na NHL, jak se k tomu postaví. Já plně podporuji rozhodnutí ministerstva. Pro nás je na prvním místě bezpečí našich občanů a ochrana našich spojenců. Ani ten nejkrásnější sport na světě není více než lidský život,“ reagoval Hašek, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu a šestinásobný majitel Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře NHL.

Na oficiální stanovisko soutěže se zatím čeká. Ale už teď se zdá, že si vedení nedělá z českého postoje těžkou hlavu a věří, že nakonec vše proběhne bez komplikací. To, že ruští hráči jsou v Česku nechtění, příliš nezajímá ani Billa Dalyho, zástupce komisionáře NHL. „Nemám žádné obavy, očekáváme, že Rusové pojedou,“ řekl pro AP.

Zatím se tak rodí patová situace.

Tagy:
válka Ukrajina Dominik Hašek víza sport Praha Rusko San Jose Sharks Nashville Predators Ministerstvo zahraničních věcí České republiky hokej NHL Mike Grier