Covid Mikulášům a čertům nepřeje. Města opět ruší veřejné akce, možnosti ale přesto jsou

Mikuláš a čert

Už o víkendu budou děti jako na trní při čekání na Mikuláše. Přijde ale letos vůbec? Loni jsme totiž v těchto dnech žili v lockdownu a ani letos to nevypadá s oblíbenou tradicí růžově. Kvůli epidemické situaci města veřejné akce ruší.

Loni se s peklem dalo spojit jen on-line, na koronavirovou krizi jsou totiž i čerti krátcí. Jelikož epidemická situace není letos o moc příznivější, je otázkou, zda se děti mají vůbec návštěvy pekelníků a Mikuláše letos obávat.

„S opatřeními je to těžké, protože ne všechna jsou logická a dají se odůvodnit rozumem,“ říká ředitel Kulturního zařízení města Pelhřimov Martin Ecler alias Lucifer. Stojí si za tím, že děti už byly zavřené dost dlouho.

Letos se chce místo na obrazovku dívat malým hříšníkům do očí. „Na místě bude dezinfekce u vstupu, všichni čerti budou testováni a budou dodržovat od těch dětí patřičný odstup,“ vysvětluje Ecler.

Na větší akce existuje povolená covidová varianta, tedy maximálně 20 lidí uvnitř a u rodičů doklad o očkování. Není tak divu, že starostové obcí hromadné akce raději ruší.

Pokud ale chcete nadílku se vším všudy, trojici nadpozemských bytostí si můžete pozvat domů. Například Viktorie Kejlová s kamarády má diář úplně nabitý. „Náš Mikuláš je očkovaný a my si zařídíme PCR testy,“ říká dívka, která pravidelně chodí za čerta.

Viktorie Turková, která se obléká do kostýmu anděla, říká, že zájemci volají už 14 dní dopředu. „Zatím máme zájem okolo 20 lidí,“ dodává. Podle epidemiologů by návštěva měla ideálně proběhnout venku před domem.

Tagy: