Češi nechtějí povinné očkování a jsou drtivě proti zavření vánočních trhů, ukazuje průzkum

Více než polovina Čechů nesouhlasí se zavedením povinného očkování proti covidu, ukázal nový průzkum agentury SANEP. Ta ve své zprávě mimo jiné uvádí, že více než 71 procent dotázaných se vyslovilo proti uzavření vánočních trhů.

Na otázku, zda by mělo být v České republice schváleno povinné očkování proti nemoci COVID-19, odpověděla nadpoloviční většina dotázaných nesouhlasně, konkrétně 58,5 % lidí. Naopak pro zavedení této povinnosti se vyslovilo 35,7 % respondentů. Zbylých 5,8 % ve věci stále nemá jasno.

Očkování proti covidu by mohlo být v ČR pro některé skupiny obyvatel povinné od 1. března příštího roku. Týkalo by se zdravotníků, pracovníků v sociálních službách, hasičů, policistů, vojáků a vězeňské služby, k tomu také všech lidí starších 60 let. Výjimky by měli pouze ti, kteří se nemohou vakcinovat ze zdravotních důvodů.

V pondělí to současné vládě v demisi navrhl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Háček je však v tom, že nastupující kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) včetně kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) má k povinnému očkování především pro starší věkové skupiny opatrnější postoj.

Povinné očkování upravuje zákon o ochraně veřejného zdraví. Konkrétní nemoci, proti kterým se povinně očkuje, pak upravuje vyhláška. Budoucí kabinet by tak rozhodnutí současné vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) v demisi mohl jednoduše zrušit.

„Může se stát, že nám to pak AntiCovid tým zruší. Není to zákon, je to vyhláška. Ta je velmi snadno změnitelná. Já teď ale činím to, co myslím, že je v této situaci správné,“ konstatoval Vojtěch.

Jen čtvrtina lidí by nechala vánoční trhy zavřené

Další otázkou agentury SANEP bylo, zda lidé souhlasí s nařízením vlády, která v rámci nouzového stavu ze dne na den zrušila tu část vánočních trhů, která se týká hromadné konzumace jídla a pití. S tím vyjádřila nesouhlas drtivá většina dotázaných. Proti této restrikci se postavilo 71,3 % lidí. Naopak 23,8 % respondentů souhlasilo. Necelých 5 % se zdrželo.

Vláda uzavřela vánoční trhy v reakci na zhoršující se epidemickou situaci v zemi. Výjimku dostali jen prodejci vánočních stromků či kaprů a farmářské trhy. Její zavedení ze dne na den se setkalo s ostrou kritikou i ze stran politiků.

Babišův kabinet se ve vyhlášení tohoto opatření hájí i stanoviskem prestižního německého Institutu Roberta Kocha, který uzavření vánočních trhů doporučuje. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) zase slíbil, že vláda v případě poškozených stánkařů přistoupí ke štědrým kompenzacím.

Společnost SANEP provedla průzkum v období 26. až 30. listopadu 2021. Zúčastnilo se ho 2 026 respondentů starších 18 let.

Tagy: