Budeme nejhorší v EU, říká Havlíček. Rozhazovali jste peníze z vrtulníku, vrátil mu Vystrčil

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček (nalevo) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (5)

Ani letos nedosáhneme předcovidové hospodářské úrovně, budeme zase nejhorší z celé Evropské unie, řekl místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček v Partii Terezie Tománkové. Stát se podle něj může dostat do situace, kdy „nebude mít z čeho brát“. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) mu v nedělní relaci CNN Prima NEWS ale připomněl, že na současném stavu má vláda hnutí ANO svůj podíl. „Ekonomika má velkou setrvačnost. Pokud rozhazujete peníze z vrtulníku a všem dáváte, co si přejí, nemůže to dopadnout jinak,“ řekl šéf horní parlamentní komory v Partii.

Exministr průmyslu a obchodu se nechal slyšet, že lidé mají za kabinetu Petra Fialy (ODS) největší pokles reálných mezd ze všech zemí OECD. „Prakticky už nemůžeme skoro najít mezinárodní žebříček, kde bychom nebyli poslední. Ve smyslu HDP jsme jedinou zemí z Evropské unie, která nedosáhla předpandemické úrovně,“ začal nedělní diskusi ostrou kritikou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další rozbuška pro koalici. STAN chce tvrdě tlačit na manželství pro homosexuály

Situace se podle něj navíc nezlepší ani letos. „Ani v roce 2024 nedosáhneme předcovidové úrovně. Budeme zase nejhorší z celé Evropské unie. Ve finále jsme v situaci, kdy nebude za chvíli z čeho brát,“ pokračoval místopředseda opozičního hnutí ANO v nedělní Partii Terezie Tománkové.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil mu vzápětí kontroval. „Snad se shodneme na tom, že zejména ekonomika má poměrně velkou setrvačnost. Pokud v nějakém období dlouhodobě žijete na dluh a utrácíte více, než kolik vyděláváte, tak se to projeví s nějakým zpožděním,“ rozvedl šéf horní parlamentní komory s rýpnutím, že to bylo právě hnutí ANO, kdo byl předtím ve vládě.

„Nechci a nemyslel jsem si, že tady na někoho něco pořád budeme svádět, ale to, že dnes jsme v situaci, kdy se naše ekonomika teprve rozjíždí, je způsobeno tím, jak jsme se chovali předtím. To je evidentní. A pokud rozhazujete peníze z vrtulníků a všem dáváte, co si přejí, tak to nemůže dopadnout jinak,“ poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Následně si politici vyměnili pár jízlivých argumentů. Havlíček například vládu zpražil za to, že nezvládla energetickou krizi, Vystrčil ale nesouhlasí, že by se odehrála katastrofa. „Klidně v tom pokračujte, pane Havlíčku. Všem říkejte, jak jsou hloupí a jediný, kdo je nejchytřejší, jste vy. Jestli tímto způsobem budete komunikovat a vykládat, že jediné, co je možné, je vláda Andreje Babiše, tak je to bezvadné pro atmosféru této země,“ dodal předseda Senátu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ministr vn itra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan diskutoval se svými odpůrci v Sokolově. Jak dopadl?

Tagy: