Další rozbuška pro koalici: STAN chce tvrdě tlačit na manželství pro homosexuály

Už bychom měli rozhodnout, apelují Starostové a nezávislí na Sněmovnu ohledně návrhu, který by uzákonil manželství pro stejnopohlavní páry. Šéf STAN Vít Rakušan pro CNN Prima NEWS řekl, že jeho hnutí má nyní v plánu tlačit na to, aby se novela občanského zákoníku projednala a posunula do třetího čtení. Jenže manželství pro všechny Sněmovnu rozděluje snad ještě víc než korespondenční volba.

„Manželství pro všechny musíme do konce volebního dotáhnout. Budeme to teď hodně tlačit,“ prohlásil pro CNN Prima NEWS Rakušan. Celý rozhovor si budete moci přečíst na našem webu už v pondělí.

ČTĚTE TAKÉ: Elektronický systém přihlášek na střední školy nefunguje. Problém hlásí nahrávání příloh

Rakušan řekl, že pro uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry bude hlasovat všech 33 poslanců hnutí STAN. Ne všechny kluby v pětikoalici jsou ale tak jednotné. Návrh podporují Piráti a většina TOP 09, vyvolává ale velká vášně tradičně u konzervativních lidovců a ODS. Výhradně proti je i SPD, největší opoziční hnutí ANO je rozpolcené.

Debata o manželství pro gaye a lesby je vždy ve Sněmovně na dlouho. Hlavní předkladatel návrhu Josef Bernard věří, že obstrukce kvůli návrhu nebudou. „V prvním čtení už se vše podstatné řeklo. Snad tam nikdo nebude chtít obstruovat a protahovat to,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Bernard.

Návrh prošel prvním čtením vloni v červnu. Ve druhém čtení se načítají pozměňovací návrhy, ve třetím čtení se finálně hlasuje. Podle Bernarda by návrh mohl postoupit do třetího čtení už příští týden.

Bernard si však myslí, že novela nemusí pro poslance být žádnou rozbuškou, i když se na ni neshodne ani pětikoalice. „Všude je dohoda, že je to volné hlasování. Nikde v klubech není závazné hlasování. Snažím se vystupovat věcně argumentačně a nemám problém s každým mluvit. Vím, ve kterých klubech jsou příznivci,“ zhodnotil Bernard.

Skopeček: Ať se ve STAN radši věnují svým resortům

Trochu jinak to vidí místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). „STAN zřejmě nemá jiné téma než euro a manželství pro všechny, jinak si nelze důraz zrovna na tyto věci vysvětlit. A mezitím nefungují elektronické přihlášky na střední školy. Kdyby se STAN více věnoval svým resortům, udělal by lépe,“ podotkl Skopeček. Na ministerstvu školství sedí za STAN Mikuláš Bek.

Skopeček dodal, že ODS většinově manželství pro všechny nepodpoří. „Ale platí, že si každý hlasuje podle svého přesvědčení. Měl vzniknout nějaký kompromis ohledně návrhu, ale nevím, jestli se to už podařilo vydiskutovat,“ podotkl Skopeček.

O takovém kompromisu mluvil i lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný. „To téma zatěžuje celou Sněmovnu a koalici. Bude dobře, když se nějak rozhodne a to rozhodnutí budu respektovat. Lidovci jsou pro narovnání práv stejnopohlavních párů,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Výborný. Strana však dlouhodobě zastává názor, že manželství je pouze svazek muže a ženy.

Ve Sněmovně by tak mohl mít šanci kompromisní návrh, který by zajistil stejná práva pro gaye a lesby jaké vyplývají z manželství, jen by se jejich svazek právně nazýval partnerstvím.

Rakušan dodal, že od koalice Pirátů a Starostů lidé chtěli důraz na lidská práva, a právě proto chtějí na téma zatlačit. „Měli bychom se stát normální zemí uprostřed Evropy,“ dodal Rakušan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rakušan diskutoval s občany v Sokolově

Tagy: