Budou školy zavřené až do prosince? Podle Hamáčka půjde o týdny, Prymula vyčkává

Dívky s rouškami

Omezení pohybu osob i otevírací doby obchodů, home office povinně všude, kde to jde. Nová opatření vlády budou platiti od středy

Vláda by podle zástupců školských asociací měla co nejdřív jasně říct, zda se žáci budou moci příští týden vrátit do škol, nebo zda bude pokračovat současná výuka na dálku. Zástupci škol nechápou, proč vláda nechává pedagogy, žáky i rodiče v nejistotě. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) rozhodnou až čísla nakažených z konce týdne. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) školy zůstanou zavřené ještě několik týdnů. Ministr Plaga opakovaně kolegu Prymulu žádá o verdikt ještě dnes.

Situace není dobrá, není na co čekat, školy, rodiče i děti potřebují vědět, jak to bude.

Trpělivost už zjevně dochází nejen zástupcům profesních svazů škol, ale i ministrovi školství. Robert Plaga (za ANO) na svém Twitteru uvedl, že opakovaně vyzval ministra Prymulu, aby s rozhodnutím o školách rozhodně do konce týdne nečekal. „Situace není dobrá, není na co čekat, školy, rodiče i děti potřebují vědět, jak to bude," uveld Plaga s tím, že rozhodnutí by chtěl znát v úterý večer po zveřejnění aktuálních čísel o vývoji pandemie.

„Na konci tohoto týdne se ukáže, jestli budou žáci vpuštěni do školy,“ prohlásil totiž na pondělní večerní tiskové konferenci Roman Prymula.

Dodal ale sám, že čísla nejsou příznivá, a pokud by to jen trochu šlo, do školy by vyrazili alespoň prvňáci a druháci.

Všechny školy s výjimkou mateřských a speciálních jsou od 14. října zavřené a přešly na povinné distanční vzdělávání. Opatření má trvat zatím do 2. listopadu.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) nic méně v úterý uvedl na Twitteru, že situace je špatná a školy pravděpodobně zůstanou zavřené ještě několik týdnů.

Prymula původně slíbil, že první stupeň základních škol se pak bezpodmínečně vrátí do lavic. Později ale připustil, že kvůli nelepšící se situaci to nebude možné dodržet. Návrat do ostatních škol podmínil Prymula už dříve slábnutím epidemie.

Ve hře je stále i varianta, že by děti vyrazily na improvizované školy v přírodě, jak navrhovaly odbory. Zatím ale není jasné, jak moc s tím ministerstvo zdravotnictví skutečně počítá.

Vláda s platností od středy zavádí nová opatření týkající se omezeného vycházení v noci nebo zavede povinný home office tam, kde je to možné.

Tagy: