Nejistá budoucnost Součka ve West Hamu? Kladiváři se zdráhají vylepšit mu smlouvu

Už třetí sezonu kroutí Tomáš Souček v anglické Premier League. Spolu s Declanem Ricem tvoří srdce zálohy West Hamu a svým výkonem ze sebe už před časem udělal atraktivní přestupový cíl pro ty nejlepší evropské kluby. „Kladiváři“ i proto měli chtít nabídnout českému fotbalovému reprezentantovi vylepšenou smlouvu – aby se v Londýně cítil lépe a potenciální zájemci měli těžší práci. Ovšem nyní se údajně jednání zasekla.

Součkovo angažmá v Anglii mělo rysy pohádky od samotného začátku. Už jen to, že se kluk, kterého o několik let dříve pomalu nechtěli ani ve druholigové Viktorii Žižkov, dostal ze Slavie do Premier League, byla velká věc. Panovaly obavy, zda pro něj nebude zřejmě nejlepší soutěž na světě příliš velké sousto.

Střední záložník odpověděl pochybovačům rychle přesvědčivými výkony na hřišti. Zapadl do základní sestavy, v sezoně 2019–⁠2020 měl nemalý podíl na tom, že se West Ham zachránil, v následujícím ročníku značně napomáhal tomu, že se podceňovaní Londýňané mnoho týdnů drželi mezi nejlepší čtyřkou tabulky zajišťující místo v Lize mistrů. Nakonec i šestá pozice a postup do Evropské ligy byly velkým úspěchem.

Rodák z Havlíčkova Brodu patřil i podle různých statistických měřítek mezi nejlepší hráče nejen „kladivářů“, ale celé soutěže. I díky tomu, že z především defenzivního postu dokázal dát 10 gólů. Nebylo divu, že skoro každý týden se objevovaly spekulace, kam by mohl Souček zamířit.

Zadarmo odejít v nejbližší době nemůže. V roce 2020 podepsal kontrakt na čtyři roky, který mu týdně podle databáze Spotrac mapující detaily smluv sportovců zajišťuje přes 67 000 liber (1,94 milionu korun). Zvláště v kontextu minulé sezony zamotal Souček vedení West Hamu hlavu. „Nezaslouží si ještě lepší podmínky, aby se mu nechtělo odcházet a zájemci měli těžší vyjednávací pozici?“ mohlo se odehrávat v myšlenkách šéfů.

Rozhodne se na konci sezony

Podle zdrojů webu 90 min se proto v lednu mělo diskutovat o nové smlouvě. Jenže aktualizace z dubna je taková, že jednání se údajně zasekla. Trenér – který má v anglickém prostředí zároveň manažerské pravomoci – David Moyes prý není přesvědčený o tom, že by bylo momentálně relevantní českému reprezentantovi prodlužovat smlouvu.

Souček je stále klíčovým mužem Moyesovy party, spolu s Declanem Ricem představuje základní stavební kámen středu sestavy, v aktuálním ročníku odehrál jen za West Ham bezmála 4 000 minut. K tomu je třeba připočíst to, že v národním týmu také „nesleze ze hřiště“. Jenže jakýsi „wau efekt“ opadl, dle některých fanoušků „Suk“ trochu stagnuje a neudivuje tak jako v prvních desítkách zápasů coby člen Hammers. Byť známkování různých webů říká, že stále patří mezi lepší hráče týmu.

Novinář Paul Brown seznámený s děním v klubu pro GiveMeSport však konstatoval, že momentální vyčkávání neznamená, že by 27letý Souček neměl mít ve West Hamu budoucnost. Spíše vedení vnímá situaci „s nadhledem“ a čeká, jak dopadne sezona, která se chýlí ke konci. Pak se rozhodne o tom, zda si polepší, nebo zůstane na svém a ostatní kluby budou mít větší šanci ho získat. Také záleží na tom, co bude se zmiňovaným Ricem.

Odchod opory anglické reprezentace na lepší adresu už je nějakou dobu na spadnutí a je nemálo pravděpodobné, že v létě by se mohl 23letý záložník stěhovat. Pokud se tak stane, West Ham bude chtít těžko dopustit, aby zmizel i Souček.

Tagy: